Datoria externă a României a ajuns la 168,8 miliarde de euro la finalul anului trecut - tvrinfo.ro
Source: tvrinfo.ro
Author: Iulia Bumbac
România este tot mai îndatorată. Anul trecut, am mai adăugat aproape 25 de miliarde de lei la capitolul bani pe care îi dăm cu dobândă. Datele publicate marți de Banca Națională a României arată că datoria externă totală a României a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 168,8 miliarde de euro la finalul anului trecut, în creștere cu 24,92 miliarde de euro față de anul anterior.
Din totalul acestei datorii, datoria externă pe termen lung a reprezentat 121,16 miliarde de euro înregistrând o creștere de 22,8% față de sfârșitul anului 2022. Pe de altă parte, datoria externă pe termen scurt a atins nivelul de 47,65 miliarde de euro, o o creștere de 5,3% comparativ cu aceeași perioadă.
Datoria externă a României a crescut semnificativ în ultimii ani, în special din cauza crizei financiare din 2008-2009 și a pandemiei COVID-19.
Nu suntem printre cei mai îndatorați din Uniunea Europeană, grecii de exemplu sunt campioni, Italia sau Portugalia la fel. Însă, o datorie externă mare poate crește vulnerabilitatea economiei românești la șocuri externe, cum ar fi o creștere a dobânzilor globale sau o depreciere a leului.
Pe de altă parte, este important să vedem când crește datoria și ce s-a făcut cu banii. Grecii și-au făcut autostrăzi, le vedem în concedii.
CITEȘTE ȘI: BNR menţine dobânda cheie la 7% pe an
Economedia.ro scrie că investițiile directe ale nerezidenților în România au înregistrat o scădere, ajungând la 6,587 miliarde de euro în perioada ianuarie - decembrie 2023, față de 10,04 miliarde de euro în aceeași perioadă a anului anterior.
CITEȘTE ȘI: Inflaţia îşi va relua scăderea, dar într-un ritm încetinit comparativ cu 2023 şi cu proiecţia precedentă
Datele nu arata bine, nici datoria tot mai mare. Pentru că ele înseamnă riscuri pentru banii noștri, pentru dezvoltarea României și salariile noastre. Mai ales că anul acesta avem încă mulți balauri pe care trebuie să îi controlam. Cele mai mari amenințări sunt inflația, războiul din Ucraina, deficitul fiscal, lipsa forței de muncă.