Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

Adio, dar la revedere! Șantier spectaculos la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara

Adio, dar la revedere! Șantier spectaculos la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara

Source: RFI

Timișoara - Sala 2 din Parcul Civic, a Teatrului Național Timișoara, urmează să fie transformată complet. Clădirea a fost ridicată în a doua parte a secolului al XIX-lea și a fost, pe rând, manej, depozit, arhivă, spațiu de expoziții și sală de sport. Acum e sală de teatru și va intra într-un șantier de peste 5 milioane de euro, la capătul căruia va deveni cel mai modern centru teatral din România. Vorbesc despre Sala 2 actori și oameni ai teatrului.

La jumătatea anilor 90, în Sala de sport 2, aflată în Parcul Civic din Timișoara, s-a jucat, în trei seri la rând, spectacolul "Danaidele", al lui Silviu Purcărete. Reprezentațiile au fost sold out și era prima dată când această clădire servea drept scenă. Nu mai văzuse nimeni un spectacol de teatru în imobilul dărăpănată în care cine știa unde e cheia putea juca eventual un fotbal cu prietenii. Așa a început, deși nimeni nu știa la acea vreme, destinul cultural al fostelui manej imperial, despre care legenda spune că ar fi fost construit din cărămizile rezultat în urma demolării zidurilor vechii cetăți a Timișoarei.

Timpul a trecut însă peste clădirea aflată într-unul din parcurile centrale al orașului și, în 2009, Teatrul Național a primit-o de la primărie. A început atunci un șantier contracronometru, la capătul căruia, după patru luni de muncă intensă, Sala 2 a devenit unul dintre cele mai moderne spații destinate teatrului din România. Practic, și-a dublat suprafaţa utilă şi a devenit un spaţiu de joc modular, o structură independentă de pereţii exteriori, perfect conservaţi.

Primul spectacol care s-a jucat aici a fost "Boala familiei M", de Fausto Paravidino, pus în scenă de Radu Afrim. Cei care au prins producția de la începuturi își amintesc încă lumina naturală care intra prin ferestre, creând umbre în jurul pădurii de pe scenă.

De atunci, Sala 2 a găzduit sute de spectacole, dar și alte evenimente. Este și locul în care, în 2011, s-a vorbit pentru prima dată despre posibilitatea ca Timișoara să se înscrie în competiția pentru titlul de capitală culturală europeană.

Sala 2, așa cum o cunosc timișorenii, va dispărea acum, dar numai pentru a reveni în circuitul cultural într-o nouă formă. Chiar de Ziua Mondială a Teatrului, vechiul edificiu a fost deschis ultima dată pentru curioși, dar și pentru actori. Se pregătește începerea unui șantier estimat să dureze șase luni, la capătul căruia Sala 2 va deveni Sala 2023 și se va tranforma în cel mai modern centru teatral din România.

Consultantul artistic Codruța Popov, despre acest centru teatral: "În primul rând îl vedem ca pe o formulă de a concentra experimentul și tradiția. De ce spun asta? Timișoara are cumva în esența ei, o să folosesc cuvântul specific, da, este o particularitate a acestui oraș. Este foarte ancorat în tradiție și din ancora asta se lansează în zona de avangardă. Asta este ceea ce fundamental urmărește și Teatrul Național din Timișoara și acest spațiu ne ve permit să facem mult mai bine și mai aplicat demonstrația asta de cultură, de educație, de profesionalism".

Practic, vor fi două săli de joc, una principală și una studio, sală de repetiții și spații administrative. Clădirea va fi supraînălțată, pentru a putea avea dotările necesare unui teatru de secol XXI, și va fi refăcut accesul principal. Vechiul manej va fi înglobat în noua construcție, care va arăta spectaculos.

Codruța Popov lucrează la Teatrul Național de aproape 30 de ani și, când vorbește despre Sala 2, se luminează la față. Am întrebat-o ce înseamnă pentru ea acest loc: "Mi-am dat seama că am avut o viață până să apară Sala 2 și alta după ce a apărut Sala 2 și cred că voi avea una nouă după ce se va fi dată în folosință Sala 2023. pentru că are legătură cu identitatea, pentru că Teatrul Național, având o istorie, avea o identitate mai degrabă discretă. În momentul în care apărut această sală, Teatrul Național a devenit o identitate, un marker în oraș și firește în viața mea profesională, dar și în viața mea ca spectator, ca om căruia îi place teatrul, care merge la teatru din copilărie".

Participanți la tururile ghidate din ultima zi în care Sala 2 a mai fost deschisă au fost și actorii Teatrului Național. Au pășit la fel de mirați ca aceia care au ajuns prima dată în zona administrativă din subsolul clădirii, unde acum nimic nu mai amintește de faptul că acolo au fost cândva cabinele lor, oglinzi, lumini sau canapele. Unul dintre cei care a privit uimit transformarea a fost Matei Chioariu, pentru care Sala 2 a reprezentat o etapă specială în viață.

"O primă casă. Dat fiind că sunt bucureștean, mutat în Timișoara în 2018 și nu mai sunt acasă la mine în București, e prima casă Sala 2. E un sentiment destul de ciudat, așa cum îți mărturiseam mai devreme, nu am mai intrat în Sala 2 din momentul în care colegii mei au început să strângă din lucruri și să scoată din lucruri, din canapele, din recuzită, din fotolii. Și mă paște un sentiment de abandon, de singurătate, ca primă senzație. Dar nu, va fi totul super fain", spune acesta.

Actrița Claudia Ieremia a putut fi văzută la Sala 2 în sute de spectacole. A jucat și în Boala Familiei M, și în Rambuku, distins cu premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol în 2018, și în multe, multe altele. Vizibil emoționată de plimbarea în timp de dinaintea deschiderii șantierului, crede că Sala 2 face parte dintr-un șir de întâlniri faste care i-au fost hărăzite în viață.

"În general, în teatru întâlnirile sunt importante și cred în întâlniri, am avut parte de întâlniri frumoase, creative, întâlniri importante pentru mine, și spațiul din Sala 2 e un spațiu care a facilitat și întâlnirea cu publicul într-un alt mod decât cel de la Sala Mare, mai prietenos, mai cald, mai intim. Mai al nostru așa, cumva, special. Acum, că vorbim de Ziua Mondială a Teatrului, e foarte emoționant. Am văzut filmul care s-a proiectat la turul ghidat și mi-am dat seama că am făcut multe lucruri. Am făcut toți împreună și fiecare în parte lucruri importante pentru noi, frumoase, și sper să fi fost importante și pentru ceilalți", ne-a spus Claudia Ieremia.

Șantierul de la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara costă în jur de 29 d milioane de lei. Banii există, vin de la Ministerul Culturii, există și constructor și urmează să fie obținute în scurt timp și ultimele avize. Apoi va fi undă verde pentru lucrări. Cei de la Teatrul Național speră să prezinte chiar în acest an o primă premieră în noua sală de spectacole.