Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

Salamul de Sibiu, exportat oficial în SUA

Salamul de Sibiu, exportat oficial în SUA

Source: actualitateaprahoveana.ro
Author: Elena Ciobanu

* Salamul de Sibiu IGP (indicație geografică protejată) a ajuns oficial să fie vândut în SUA, fiind primul produs românesc de origine animală exportat pe piața americană, potrivit unui anunț făcut luni.

* Produsul a fost exportat pe piața americană, "după o întrerupere de mai multe zeci de ani a liniei de schimburi comerciale bilaterale pe acest segment", potrivit anunțului.

"În ultimele zile ale lunii martie, prima livrare de Salam de Agricola a trecut de depozitul vamal de intrare în SUA, iar astăzi este deja pe rafturile magazinelor", a anunțat producătorul pe LinkedIn, potrivit StartupCafe.ro.

Potrivit sursei citate, în 2023, producătorii menționau că vor putea exporta și pe piața din SUA, în anumite condiții, după ce autoritățile americane de siguranță alimentară au stabilit că standardele legale în domeniu, din România, corespund exigențelor din Statele Unite.

CITEȘTE ȘI: SALAMUL DE SIBIU ȘI ALTE PRODUSE ROMÂNEȘTI DIN CARNE DE PORC, PERMISE PE PIAȚA AMERICANĂ

Din anul 2016, produsul "Salam de Sibiu" este protejat ca brand românesc, de Uniunea Europeană, prin sistemul de denumire de indicație geografică protejată.

Salamul de Sibiu a fost inventat de un italian

Salamul de Sibiu a fost produs pentru prima dată de catre un italian, stabilit în Regatul României, acum mai bine de 100 de ani, potrivit informațiilor de la Ministerul Agriculturii.

Istoria produsului Salam de Sibiu începe în anul 1910, atunci cand Filippo Dozzi, profitând de conditiile climaterice favorabile producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung și cu garanție de luni de zile, s-a hotărât să cumpere în Sinaia o clădire care adapostea un restaurant, un depozit de vinuri și un hotel.

Trecătorile tradiționale, prevăzute cu vămi oficiale, ce legau Transilvania de Țara Românească, erau situate pe Valea Teleajenului (cu ieșire la Săcele), pe Valea Dâmbovitei (cu vămi la Rucăr și Bran spre Brasov și pe Valea Oltului) si cu vama la Turnu Roșu (ieșire spre Sibiu).

Dozzi începe să vândă produsul cu denumirea de "Salam de iarnă", iar pe ștampila de export aplicată pe documentele ce insoteau marfa era inscriptionata "Vama Sibiu", întrucat această vamă era punctul de ieșire spre teritoriul austro-ungar. Deoarece în Ungaria existau fabrici concurente care produceau un salam asemănător cu cel produs de Dozzi, existau si restrictii privitoare la tranzitarea transporturilor cu salam romînesc pe teritoriul Ungariei.

Astfel, în comenzile venite de la partenerii externi numele produsului devine mai întâi "Salam din Vama Sibiu", pentru ca mai apoi sa fie numit "Salam Sibiu".

Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne de porc provenită de la porci ajunşi la maturitate şi din slănină tare. Amestecul este umplut în membrane naturale şi/sau colagenice şi supus afumării cu lemn de esenţă tare, maturării şi uscării la rece.

Mai multe pe startupcafe.ro

CITEȘTE ȘI: PĂSTRĂVUL AFUMAT ȘI SALAMUL DE SIBIU, PRODUSE CERTIFICATE ÎN PRAHOVA

Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro instagram.com twitter.com Google Business Youtube Actualitatea Spotify PODCAST TikTok Actualitatea Prahoveană