Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

Un judecător a fost recunoscut vinovat de pronunțarea unei hotărâri contrare legii

Un judecător a fost recunoscut vinovat de pronunțarea unei hotărâri contrare legii

Source: Moldpress

Chişinău, 4 apr. /MOLDPRES/. Un judecător pe cazul "Laundromat", a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii privind pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii. Astfel, deși termenul prescripției tragerii la răspundere penală a expirat încă în anul 2017, prin sentința de ieri, instanța a recunoscut vinovat inculpatul, însă, acesta a fost liberat de răspunderea penală, comunică MOLDPRES.

Potrivit procuraturii, cauza penală a fost pornită în septembrie 2016 de către Procurorul General, în temeiul autosesizării de către Procuratura Anticorupție.

Conform materialelor, în anul 2011, inculpatul, în exercitarea funcției sale de judecător, a emis o hotărâre contrară legii, într-un caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Noua Zeelandă, privind încasarea datoriei în sumă de 200 mil. dolari, în mod solidar, de la o companie din Marea Britanie și două companii din Federația Rusă, precum și o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova.

Judecătorul a emis și eliberat ordonanța judecătorească prin care a dispus încasarea datoriei în sumă de 200.000.000 dolari, în beneficiul creditorului - companiei străine/nerezidente cu sediul în Zoua Zeelandă. De asemenea, judecătorul a ignorat faptul că și restul documentelor anexate la dosar, nu erau autentificate corespunzător și nici legalizate, astfel inculpatul la pronunțarea hotărârii judecătorești a ignorat procedurile legale.

Acea hotâtâre judecătorească emisă de inculpat la la 22 iulie 2011 a fost transmisă unui executor judecătoresc, care în perioada iulie 2011 - februarie 2012, a încasat forțat mijloace bănești în sumă totală de 5.563.022.956 ruble rusești de pe conturile corespondente ale băncilor din Federația Rusă deschise la o bancă din Moldova, ulterior mijloacele financiare fiind convertite și transferate pe conturile companiei din Noua Zeelandă.

Urmărirea penală a durat 4 luni, iar judecarea acesteia a durat 7 ani. Astfel, deși termenul prescripției tragerii la răspundere penală a expirat încă în anul 2017, prin sentința din 3 aprilie 2024, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, însă, acesta a fost liberat de răspunderea penală. Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.