Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

Performanță cu bani de opt panouri și două afișe? Grevă japoneză în Palatul Culturii din Iași

Performanță cu bani de opt panouri și două afișe? Grevă japoneză în Palatul Culturii din Iași

Source: RFI

Iași - Muzeografii și angajații Palatului Culturii au fost în grevă japoneză, parte a unui protest organizat la nivel național. Nemulțumirile au dat în clocot.

Sindicaliștii cer, în principal, egalizarea în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, un buget de 0,9% din PIB pentru sectorul cultural, indexarea anuală a salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare și compensații financiare pentru cei care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.

- Pentru că sunt foarte distractive și învățăm mai multe lucruri.

- Nu ne plictisim.

Sunt elevi la o școală primară în Iași. Abia așteptau experimentul de la Palatul Culturii din Iași, iar pe lângă chimie au învățat și ce este greva japoneză. Zeci de angajați ai Complexului Muzeal Moldova din Iași, care are în subordine, pe lângă Palatul Culturii, și alte muzee importante au fost în grevă japoneză într-un protest declanșat la nivel național. În timpul săptămânii, sălile Palatului Culturii sunt mai pustii. Zarva mare începe vinerea, iar sâmbăta și duminica nu ai loc să arunci un ac printre vizitatori.

Restauratorul Celia Iacob este și lider sindical: "Au dat în clocot niște nemulțumiri mai vechi. În decembrie s-a adoptat o ordonanță de urgență care vizează salarizarea celor din învățământ pe care îi respectăm și au fost mărite cu această ocazie și salariile muzeelor care aparțin de Ministerul Educației creându-se astfel o discrepanță de vreo 35% între noi, care suntem muzeu național, și colegii din muzeele educației. Apoi au mai venit tot felul de probleme, tăieri de finanțări, blocări de posturi, personalul tânăr pleacă din muzee fiindcă este prost salarizat".

Cînd s-a angajat ultimul tânăr la Palatul Culturii? "Ultimul a venit un coleg de al nostru entuziast, Carmil Chelaru, a cărui mamă lucrează în muzeu de 30 de ani și el a crescut în muzeu și este îndrăgostit de muzee", spune Celia Iacob.

Muzeograful Carmil Chelaru povestește: "La mine e o poveste mai lungă și, zic eu, frumoasă, pentru că am început să practic, să zicem așa, muzeografia încă de când eram în liceu și chiar în primii ani de facultate atunci când am făcut voluntariat la Complexul Muzeal Moldova la Palatul Culturii. Cumva în acei ani m-am familiarizat cu meseria de ghid, de muzeograf, de interacțiunea cu publicul vizitator. Am observat cât de frumos este să interacționez cu oamenii, cu românii, dar chiar și cu străiniicare vin și vizitează Iașul și sunt încântați de Palatul Culturii de exemplu, cel mai frumos edificiu al orașului nostru. Și apoi, în decursul anilor de facultate mi-am dat seama, deși inițial voiam să fiu profesor, că mi-ar plăcea mult mai mult să lucrez într-un muzeu".

În același timp, tinerii care iși aleg o carieră au o primă întrebare: "Cât se câștigă ca muzeograf? Merită?". "Când am devenit muzeograf, în toamna anului 2021, salariul meu de debutant era, dacă îmi amintesc bine, 2.700 și ceva de lei net, Acum, pentru că am mai adăugat în vechimea de muncă, am ajuns la 3.685 net. E un salariu destul de mic, dar cu toate astea mă gândesc la colegii mei care au mai multă experiență, mai mulți ani de vechime în muncă. Cu toate acestea, au salariile undeva în jur de 4.000 și ceva de lei, spre deosebire de colegii noștri din instituțiile de spectacol, de exemplu, care câștigă mult mai mult, undeva în jur de 6.000-7.000 net", continuă Carmil Chelaru.

Dacă revendicările nu sunt soluționate, va bate vânt de grevă generală, spun muzeografii. Câțiva ieșeni din Elveția, veniți acasă în vacanță, spun că protestatarii au dreptate: "Suntem alături de dumnealor, pentru că au dreptate cu revendicările pe care le au. E foarte important, să știți că e foarte important să transmitem tinerilor, am văzut în străinătate, fac foarte multe ateliere educționale, sunt chiar programe unde pot să-și facă copiii aniversările și atunci au o infrastructură și, în felul ăsta, când își fac o aniversare, vizitează muzeul o oră și apoi stau între ei să bea un ceai sau să facă un atelier, o activitate. E foarte important să facă asta".

Închidem ușa Palatului Culturii din Iași conduși de restauratorul Celia Iacob: "Noi avem niște proiecte expoziționale pe care nu le putem oferi publicului din lipsa finanțării. Anul trecut am avut o expoziție, am curatoriat o expoziție împreună cu Teodora Camelia Cristofor, chiar după ce s-au tăiat finanțările de la bugetul de stat și nu s-au putut cumpăra deloc mijloace fixe. Ni s-au alocat fonduri pentru opt panouri și pentru cumpărarea a două afișe".