Patru artiști moldoveni și-au expus lucrările în Germania
Source: Moldpress
Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. În orașul Viechtach din Germania, a avut loc recent vernisajul expoziției colective multidisciplinare cu genericul "Rezonances" semnată de patru artiști moldoveni. Uniți prin conceptul de rezonanță ca fenomen fizic și expresie simbolică a înțelegerii profunde, Valentina Arcadi (ceramică), Victoria Tonu (bijuterie), Victoria Viprada (fotografie) și Karen Grigorean (multimedia) au decis să exploreze această temă într-o manieră personală, aprofundând disciplinele creative ale celuilalt și dezvoltând un concept comun armonios, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Victoria Viprada a menționat că "Rezonances" este o expoziție colectivă, care invită vizitatorii să exploreze interacțiunea dintre artă, cultură și experiența umană. Potrivit sursei citate, cultura Cucuteni, renumită pentru moștenirea sa arheologică distinctivă, a servit drept punct de plecare pentru colaborarea dintre Valentina Arcadi și Victoria Tonu. Cele două artiste au lucrat împreună pentru a integra și recrea formele primordiale ale ceramicii și metalurgiei antice, dezvoltând treptat si organic forme noi aduse în contemporaneitate. Create pentru a se completa reciproc, cele două elemente pământești - lutul si metalul - ating rezonanța prin diverse experimente, rezultând într-o serie de vase care îmbină trecutul cu prezentul, perpetuând importanța atingerii umane fără intervenții digitale moderne.
În plus, Victoria prezintă o mică colecție de bijuterii din argint inspirată de această colaborare, în timp ce Valentina continuă explorarea cu o serie de lucrări sculpturale individuale. Frecvența acestui demers comun este simțită pe deplin de artiștii vizuali Victoria Viprada și Karen Grigorean, care adaugă noi straturi de profunzime și emoție experienței senzoriale. Seriile fotografice ale Victoriei Viprada sunt în dialog activ atât între ele cât și cu obiectele sculpturale din jur. Imaginile fragmentare ale peisajelor naturale și structurilor metalice sunt împletite cu părți ale corpului, abstractizate de la organic la anorganic. Imaginile corpului, aparent alterate evidențiază curiozitatea acestei asocieri, creând o "punte vizuală" între sculptură și new media. Artistul multimedia Karen Grigorean, prezintă într-o cameră separată o experiență digitală imersivă comparabilă cu o pânză receptivă, capabilă să se schimbe și să evolueze ca răspuns la atingere și mișcare. Interpretarea rezonanței comune a fost exprimată printr-un live performance audio ce a avut loc în cadrul vernisajului. Interconexiunea evidențiată în expoziție transcende domeniul artistic subliniind relația simbiotică dintre creativitate, identitate culturală și narațiunile comune care modelează conștiința noastră colectivă.
La începutul toamnei anului 2023, Anna Weiss, care s-a mutat din Moldova în Bavaria în urmă cu mai bine de 15 ani și, pe lângă activitatea sa principală, ajută activ artiștii din țara natală să se prezinte pe scena culturală europeană, i-a abordat pe cei patru artiști cu propunerea de organizare a unei expoziții colective. Cu ajutorul ei, municipalitatea Viechtach a revizuit portofoliile artiștilor și i-a invitat să implementeze un proiect comun în spațiul cultural al orașului, Altes Rathaus, clădire istorică din 1524. Expoziția a fost susținută de către municipalitatea orașului Viechtach, precum și Innovate Moldova, care a sponsorizat transportul lucrărilor în Germania.
Valentina Arcadi s-a născut pe 10 mai 1989, în Moldova. A absolvit Facultatea de Arte a Universității de Stat "Ion Creangă", specializarea ceramică, parcurs pe care îl urmează deja de doisprezece ani. În atelierul ei din capitala Moldovei, Chișinău, ea creează sculpturi și veselă, și predă totodată artceramica. Lucrările Valentinei întruchipează armonia, echilibrul și frumusețea naturii în formele sale pure și clare. Folosind formele sale originale și speciale, artista creează opere de artă ceramice unice, pline de expresii creative care conțin funcționalitate. Valentina are o relație intimă cu argila și toate materialele pământești, natura fiind principala ei sursă de inspirație. Lucrările ei au fost expuse în diferite galerii din întreaga lume, inclusiv în Austria, Statele Unite ale Americii, România și Elveția.
Victoria Tonu, născută în 1987 în Chișinău, Moldova, este designer de bijuterii cu sediul în prezent între România și Spania. În 2013, Victoria a absolvit Facultatea Interdisciplinară de Artă și Design din Huddersfield, Regatul Unit, și și-a înființat marca de bijuterii - VIKA TONU. Și-a continuat studiile la ALCHIMIA Contemporary Jewellery School din Florența, Italia, în 2015, și a devenit gemolog certificat după absolvirea Centrului Gemologic din România în 2018. Victoria crede în puterea obiectului realizat manual, impregnat de simbolism și ezoteric. Stilul ei este minimalist și geometric, unul de simplificare, străduindu-se să atingă esența lucrurilor. Bijuteriile Vika Tonu au fost prezente la importante evenimente și expoziții naționale și internaționale.
Victoria Viprada (născută în 1984) este o artistă vizuală care lucrează cu fotografie de artă, video și instalații. Are sediul la Chișinău, Moldova, și este membră a Uniunii Artiștilor din Republica Moldova. În 2023, a fost distinsă cu Premiul de Stat în domeniul artelor vizuale. Accentul artistic al Victoriei se axează în jurul temelor de intimitate, tactilitate, natură, prezență și amintiri nostalgice. Ca metode artistice, ea folosește experiențele personale, colecțiile și colaborările. În comunitatea artistică, Victoria este cunoscută pentru capacitatea ei de a combina diverse medii creative sub o singură temă și într-un singur spațiu, precum și pentru realizarea proiectelor sale sub formă de cărți foto, în care imaginile se transformă în poezie vizuală. Lucrările Victoriei au fost expuse în expoziții și festivaluri de artă din Moldova, România, SUA, Elveția, Germania, Portugalia, Italia, Rusia, Anglia și Franța.
Karen Grigorean (născut în Armenia, 1989) este un artist multimedia din Moldova, ale cărui instalații audio-vizuale interactive sunt rezultatul căutării unui haos armonios. În proiectele sale, el creează un spațiu în care spectatorii devin participanți la apariția necunoscutului, implicați activ și bazându-se doar pe propria capacitate de a reflecta, în primul rând prin experiențe senzoriale. Karen este autodidact cu o pasiune pentru psihologie și filozofie. El caută abordări intuitive ale autodezvoltării, participând activ la diverse proiecte și colaborări. Aceste eforturi servesc ca platformă, nu doar pentru materializarea viziunilor sale, ci și pentru învățare și descoperire practică. Lucrările și colaborările lui Karen au fost prezentate la Săptămâna Designului Olandez (2022), Muzeul Național de Arte Frumoase și Muzeul Național de Istorie al Moldovei și premiate în cadrul concursului internațional susținut de ITER VITIS și Phoenician Route.