În Republica Moldova începe Recensământul populației și locuințelor
Source: Moldpress
Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. De astăzi, timp de trei luni, în Republica Moldova se va desfășura Recensământul populației și locuințelor. Participarea la recensământ este obligatorie, iar cetățenii sunt îndemnați să fie receptivi și să răspundă la întrebările recenzorilor, transmite MOLDPRES.
Astfel, de astăzi și până pe 7 iulie curent, circa 4 mii de recenzori, urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. Informațiile colectate vor ajuta autoritățile să proiecteze mai bine infrastructura, să modernizeze educația, să îmbunătățească serviciile sociale și de sănătatea, precum și o planificare mai eficientă a vieții cotidiene.
Pentru prima dată în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii vor colecta informațiile nu pe hârtie, ci direct pe tablete. Colectarea datelor în format digital va asigura reducerea perioadei de prelucrare și diseminare a informațiilor, o protecție înaltă a datelor personale și o transmitere eficientă și sigură a acestora.
Recenzorii vor purta echipament cu logoul recensământului și vor prezenta obligatoriu legitimația. Datele de la recensământ vor fi publicate doar sub formă generalizată pe diverse caracteristici ale populației. Primele rezultate ale exercițiului (date preliminare) vor fi publicate în timp de șase luni după finalizarea recensământului.
Recensământul Populației și Locuințelor se desfășoară o dată la zece ani, fiind o activitate de amploare națională care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.
Recensământul este realizat cu mijloacele financiare alocate de la bugetul de stat, precum și cu suportul financiar și tehnic oferit de Uniunea Europeană, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, alte agenții ONU, Guvernele Elveției, Indiei, României.
Acesta este cel de-al treilea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova.