O expoziție dedicată dramaturgilor basarabeni contemporani a fost deschisă la Biblioteca Națională
Source: Moldpress
Chişinău, 10 apr. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova este deschisă, începând de astăzi, o expoziție tematică cu genericul "Dramaturgi basarabeni contemporani", care marchează traseul dramaturgiei în perioada de la sfârșitul secolului al XX-lea până în prezent și reflectă o imagine cât mai completă a fenomenului literar din țara noastră, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Tatiana Gheiceanu, șefa secției Lectură publică a instituției și curatorul expoziției, a menționat că aceasta cuprinde 115 de documente (cărți, publicații seriale) din colecțiile BNRM și prezintă biografiile și operele dramaturgilor ale căror lucrări au fost dramatizate. Publicațiile sunt sistematizate în trei compartimente.
Astfel, compartimentul "Generația de aur în dramaturgia basarabeană contemporană" reflectă operele de o mare energie spirituală ale lui Ion Druță, fiind unul dintre cei mai prolifici dramaturgi, cu piesele "Păsările tinereții noastre", "Doina", "Casa mare" ș.a., Dumitru Matcovschi și Aureliu Busuioc cu piesele "Pomul vieții", "Cântec de leagăn pentru bunici", "Radu Ștefan, întâiul și ultimul", "Și sub cerul acela". Tot aici vor fi etalate cunoscutele piese "Minodora", "Oltea", "Vin, femei și tot ce vrei" de Andrei Strâmbeanu, piesele dramaturgilor Andrei Burac, Gheorghe Calamanciuc, Nicolae Esinencu. Dramaturgia pentru copii este reprezentată de Iulian Filip cu piesele "Comoara tâlharului si Pălăriuța-Oranj", "Moara cu plăcinte" și Gheorghe Calamanciuc cu culegerea "Teatrul pentru copii".
Compartimentul "Dramaturgia autohtonă postmodernistă" aduce un suflu nou prin piesele respective, reflectând realitatea basarabeană. Dialogul viu al dramaturgiei contemporane cu tradiţia şi inovaţia a stimulat funcționarea eterogenității. Amalgamul genurilor şi al speciilor literare este astfel una dintre caracteristicile acestor autori dramatici. Aici se regăsesc autorii postmoderniști care s-au ancorat în procesul dramaturgic, precum: Constantin Cheianu cu antologia "Teatru", care înserează cele mai valoroase piese, Val Butnaru cu antologia "Cum Eclesiastul discută cu Proverbele", Dumitru Crudu cu piesele "Oameni ai nimănui", "Salvați Bostonul" și "Crimă sângeroasă din stațiunea violetelor". Din colecția "Cântăreața cheală" sunt etalate cărțile Irinei Nechit "Proiectul unei tragedii" și "Maimuța în baie", a Mariei Șleahtițchi și Nicolae Leahu "Cvartet pentru o voce și toate cuvintele". În aceeași colecție au apărut și cărțile lui Nicolae Negru "Realitatea violetă", "Revine Marea Sarmațiană și ne întoarcem în Carpați", "Minte-mă, minte-mă..." ș.a.;
Compartimentul "Dramaturgia basarabeană în critica literară din Republica Moldova" aduce în vizor lucrările lui Anatol Moraru despre dramaturgii Ion Druță, Dumitru Matcovschi, lucrările lui Mircea V. Ciobanu despre Aureliu Busuioc. După spusele scriitoarei Irina Nechit, piesele lor au provocat o undă de șoc în dramaturgia basarabeană, fiindcă scot în prim plan omul nu partidul și strădania omului de a-l găsi pe Dumnezeu.
"Dramaturgia națională contemporană a preluat și continuă tradiția genului artistic, fondată de patriarhii dramaturgiei moldovenești. Astăzi dramaturgii se află în căutarea unor idei și forme de expresie, îmbogățind tezaurul culturii naționale cu noi opere", a mai spus Tatiana Gheiceanu.
Expoziția este deschisă pentru public în perioada 10 aprilie - 10 iunie.