Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

Directorul BNS: În primele zile de la lansarea Recensământului, au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe și 127 de mii de persoane

Directorul BNS: În primele zile de la lansarea Recensământului, au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe și 127 de mii de persoane

Source: Moldpress

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. În primele patru zile de la lansarea Recensământului populației și locuințelor, au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe, fiind completate chestionarele de recensământ de către circa 127 de mii de persoane. Datele provizorii au fost prezentate astăzi de directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, transmite MOLDPRES.

"În linii mari, lucrările Recensământului locuințelor și populației, care a început luni, 8 aprilie, se desfășoară în modul stabilit. Orice început presupune provocări, în special ce tine de lansarea activităților. Recensământul curent presupune integrarea mai multor metode și tehnologii noi, vorbim inclusiv de sistemul geografic informațional utilizat la localizarea clădirilor și în acest caz suntem dependenți de calitatea hărților satelitare și conexiunea internet. Totodată, la începutul exercițiului, au fost anumite dificultăți pentru unele persoane în utilizarea tabletelor", a afirmat directorul BNS.

Referindu-se la chestionarele Recensământului, Oleg Cara a precizat că procesul de elaborare a chestionarelor și discuțiile asupra acestora au fost lansate în decembrie 2022. "Au fost o serie de consultări publice asupra subiectelor și în final asupra chestionarului. Chestionarele au fost consultate cu societatea civilă, cu instituțiile interesate, au fost sute de propuneri și comentarii parvenite la BNS. La elaborarea chestionarului și la definitivarea lui s-a ținut cont de prevederile legii care determină lista domeniilor care trebuie să fie inclusă în chestionar, de recomandările internaționale, de chestionarele utilizate la recensămintele precedente, din 2004 și 2014", a menționat Oleg Cara.

Șeful de la BNS a precizat că marele avantaj al recensământului din acest an este că sunt utilizate chestionare digitale, iar acest lucru oferă posibilitatea ca interviul să fie mai eficient și timpul de culegere a informației să fie mai restrâns. În plus, chestionarele de recensământ au fost elaborate și sunt disponibile în limba română, rusă, găgăuză, ucraineană, bulgară și romani.

Oleg Cara a specificat că participarea la recensământ este obligatorie, iar datele oferite de cetățeni sunt strict confidențiale și sunt protejate de lege. "Noi ne dorim date calitative și exacte privind situația demografică, socială, economică, dar acestea nu pot fi obținute dacă la recensământ nu participă fiecare cetățean, fiecare locuință, fiecare clădire. De aceea îndemnam cetățenii să fie cooperanți și să ofere date exacte", a punctat sursa citată.

Recensământul populației și locuințelor a fost lansat luni, 8 aprilie și se va desfășura timp de trei luni. Astfel, până pe 7 iulie curent, circa 4 mii de recenzori, urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a.

Recensământul se desfășoară o dată la zece ani, fiind o activitate de amploare națională care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.