Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

Varifrån kommer du?

Varifrån kommer du?

Source: Magazin24

Ett Sverige som håller på att dras isär. Konflikt mellan stad och land. Det är två aktuella frågeställningar i den svenska samhällsdebatten. Jag brukar hävda att min geografiska livserfarenhet gör att jag har självupplevda insikter, perspektiv och åsikter i denna debatt.

Jag har bott på 18 orter i sex landskap. Stora städer som Stockholm och Göteborg. Små städer som Köping, Tranås, Åmål. Små orter som Mariannelund i Småland och Ängelsberg i Västmanland. Dessutom har jag rest väldigt mycket; besökt alla kontinenter utom Antarktis.

Lägg därtill att jag haft en polsk mamma och en svensk pappa. Att vara hemma i två kulturer, att ha tillgång till två språk och en dubbel uppsättning kulturella koder, har varit en stor gåva i mitt liv.

Vid en poolkant på Mallorca fick min mamma frågan, efter en stunds samspråk med en tyska: "Varifrån kommer du?" Hon svarade: "Svensk medborgare, polsk nationalitet". För henne var båda identiteterna lika viktiga. Du byter inte nationalitet för att du byter medborgarskap.

En vanliga fråga jag får är: "Var har du trivts bäst?" Den frågan går inte att enkelt besvara. Olika perioder i våra liv skapar olika förväntningar. Jag var mycket lycklig som barn i Köping mellan 6-12 års ålder. Nyckelberget. Fröken Mary Söderberg. KIS i fotboll och bandy. Leif Eriksson. Köpings IP. Lassie på matiné. Runnskär. Mina bästa kompisar Mats Sundh och Bo Hedin.

Tacksam och nöjd att jag haft många år i Stockholm och Göteborg med vänner, utbildning, karriär och kultur. Är en lycklig hemvändare till min barndomsstad Köping för snart tio år sedan.

Det är inte lätt att komma utifrån, flytta till en mindre stad, komma in sig och bli accepterad. Lätt att bli betraktad som "utböling". Själv känner jag mig aldrig som "utböling" i Köping. Jag betraktas som "hemvändare". Det är nästan lite fint, har nästan en egen status.

Jag är "frivillig etableringslots" för en handfull människor som flyttat till Köping, från andra delar av Sverige - och världen. Det är sååå roligt....

Vi har ingen länsidentitet i Sverige Vi har en landskapsidentitet. Länsindelningarna försvårar identitet och stolthet. Låt mig exemplifiera.

Landskapet Skåne bestod tidigare av Malmöhus län och Kristianstads län. År 1999 slogs dessa län samman till Skåne län. Denna sammanslagning blev lyckad: alla känner sig som skåningar, med gemensam historia, kultur, dialekt, humor och kynne. Det nya länet förstärkte känslan av identitet och stolthet i att vara skåning i Skåne, när landskap och län blev ett.

Den 1 januari 1998 bildades Västra Götalands Län. En sammanslagning av Göteborg och Bohus län, Älvsborgs län, Skaraborgs län. I geografiska termer: Göteborg, Bohuslän, Västergötland och Dalsland. Olika historia, olika kulturer, olika dialekter, olika humor, olika temperament.

Det blev väldigt många problem och svårigheter i den sammanslagningen med en enda gemensam nämnare: ingen känner sig som "västra götalänning". Folk känner sig som göteborgare, bohuslänningar, västgötar (eller skaraborgare) och dalslänningar. Jag känner inte någon som känner sig som "västra götalänning".

Karlskoga ligger i Värmlands landskap, folk känner sig som värmlänningar, talar värmländska - och tillhör Örebro län. Lindesberg ligger i Västmanlands landskap, folk känner sig som västmanlänningar, talar västmanländska - och ingår i Örebro län.

Så här är det på ett antal platser runt om i landet, där landskap och län är två olika enheter. Detta försvårar identitet och stolthet. Men i den inre identitetskonflikten mellan landskapsidentitet och länsidentitet segrar alltid landskapsidentiteten.

En insikt av min geografiska livserfarenhet från små orter, små städer och stora städer är denna:

Det intressanta är inte din lön. Lönerna är ungefär desamma över hela landet inom en rad jämförbara yrken: lärare, busschaufför, undersköterska. Det intressanta är hur mycket du har kvar efter skatt, boendekostnader och övriga utgifter.

Nu är det bevisat hur "prisvärt" det är att bo i Köping, Arboga och Kungsör, tre kommuner nära varandra. Det visar och bevisar en analys av konsultföretaget Westnova Management, som har jämfört vad det kostar att bo och leva i 12 kommuner i och runt Mälaren (Länk till artikel: Drömmen om villa, Volvo, vovve uppfylls bäst i Västra Mälardalen) Chansen att förverkliga drömmen om Villa, Volvo, Vovve är mycket större i dessa tre mindre kommuner än i större kommuner i och kring stora städer.

Carl Bildt skrev en bok med titeln: Hallänning, svensk, europé. Själv är jag köpingsbo, västmanlänning, svensk, halvpolack, europé, internationalist. Allt samtidigt. Känner identitet och stolthet i alla dessa dimensioner.

Jag är lokalpatriot, håller på hemmalaget mot bortalaget, i alla sporter. Jag är svensk och nationell patriot i alla tävlingar och jämförelser med andra länder.

Min svenska patriotism står inte i konflikt med min internationalism. Tvärtom är min patriotism en del av min internationalism.