Så snålar du på vattenförbrukningen - expertens spartips: "Duscha max 5 minuter"
Source: Hem & Hyra
Stockholm Max 5 minuter i duschen. Det är energiexperten Lasse Ejeklints råd för att duscha energisnålt. Har man tonåringar som gärna vill duscha länge - lär dem att stänga av vattnet när de schamponerar och tvålar in sig.
I Sverige har vi tillgång till rent och drickbart vatten i våra kranar och många reflekterar inte ens över sin förbrukning.
I och med att det blir allt vanligare med individuell mätning och debitering av vatten, så kallad IMD, så blir vattenförbrukningen märkbar för de de hushåll som använder mycket vatten.
Det innebär att man får betala för den mängd som överstiger den bestämda vattenkvoten per lägenhet. Använder hushållet mindre vatten än kvoten blir det lägre kostnad, som dras av på månadshyran.
Hem & Hyra har i en rad artiklar belyst införandet av IMD för Victoriahems hyresgäster i Järva, och hur svårt det är för stora familjer att få den bestämda mängden vatten som ingår att räcka till.
Enligt energiexperten Lasse Ejeklint går det åt mest vatten till den personliga hygienen. För en dusch på fem minuter går det åt mellan 45 och 60 liter duschvarmt vatten om man inte har ett väldigt snålspolande duschmunstycke. Och längre än så ska man inte duscha om man vill minska sin varmvattenanvändning enligt honom.
- Det är en rimlig tid för en energieffektiv dusch utan någon större uppoffring eller komfortsänkning.
De flesta duschar dock längre tid än så i Sverige. Enligt duschtillverkaren Grohes kartläggning Vattenbarometern spenderar vi i genomsnitt mellan 6 till 10 minuter i duschen. Var fjärde person duschar mellan 11 och 15 minuter.
Längst tid duschar studenter, med en duschtid på 14 minuter i genomsnitt enligt barometern. Kortast tid duschar gruppen 60 år och äldre, men en genomsnittlig duschtid på 5,73 minuter, enligt Vattenbarometern.
Här delar Lasse Ejeklint med sig av sina bästa tips på hur man kan minska sin vattenförbrukning: