Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

Volvo inför slumpmässig drogtestning av anställda: "Hoppas fler hänger på"

Volvo inför slumpmässig drogtestning av anställda: "Hoppas fler hänger på"

Source: Värmlands Folkblad

Volvo CE i Arvika skriver historia. Företaget är först i Volvogruppen med att slumpmässigt drogtesta sina anställda, efter att frågan varit på bordet i snart tio år.

Under året ska 10 procent av de 850 anställda drogtestas.

- Vi hoppas att fler företag i regionen hoppar på, säger Jeanette Widén, personalchef.

Redan 2014 var frågan om slumpmässiga drogtester av anställda på gång i Volvo Construction Equipment i Arvika.

Under pandemin lades frågan på is, för att plockas upp igen under fjolåret 2023.

- Det vi gjorde annorlunda var att vi startade en styrgrupp med fackliga representanter, produktionsledare och kamratstödjare från IF Metall, så att vi ska fånga in så många perspektiv som möjligt, säger Jeanette Widén, personalchef på fabriken.

Det gav resultat.

Före jul tecknades ett kollektivavtal som innebär att företaget från och med mars månad slumpmässigt kommer drogtesta sina anställda. Och det är något de uppger har landat väl.

- Det har funnits en efterfrågan bland våra medarbetare. Det är folk som både har vänt sig till oss fackliga och HR och sagt att vi borde göra mer för att motverka droger än vad vi gör idag, säger Willy Tunér, fabrikens ordförande i IF metall.

Har det funnits en problematik med droger på arbetsplatsen sedan tidigare?

- Vi speglar samhället. Med konsulter och anställda är vi närmare 1 000 anställda så det är klart att det finns personer här med drogproblem som vi inte känner till. Men om man ser till Volvogruppen tror jag inte vi sticker ut, säger Jeanette Widén.

Fabriken har sedan tidigare genomfört tester vid nyanställning och vid misstanke om droganvändning, vilket fortsatt kommer bestå.

På årsbasis kommer numera 10 procent av de 850 Volvoanställda att drogtestas, både genom saliv- och urinprover som genomförs av företagshälsan Falck.

Vilka drogtester det handlar om varierar från gång till gång. I den frågan får ett samarbete med polisen i Arvika en framträdande roll.

- De har också varit med och initierat projektet. Polisen kommer till exempel kunna hjälpa till och informera om vilka substanser som vi ska göra tester mot, säger Jeanette Widén.

Amfetamin, cannabis och kokain är de droger som företaget har uppgifter om florerar i högst utsträckning.

Maria Westby, kommunpolis i Arvika, meddelar att det är första gången lokalpolisen har denna typ av samarbete med ett företag:

- Vi kommer ha fortsatt kontakt och jobba för att sänka trösklarna ännu mer mot näringslivet, för narkotikan är ett upptäcktsbrott och vi behöver få bort den från samhället, säger hon och fortsätter:

- Vi ser gärna att fler företag tar efter. Då kan vi också bättre se vilken narkotika det är som är ute på marknaden.

Men tecknandet av avtalet har inte genomförts i en handvändning. Fackförbundet Unionen har en kritisk linje till slumpmässiga drogtester. Frågan har varit uppe på förbundsnivå där man slår fast hållningen: att det strider mot den personliga integriteten.

Lars Olsson, företagets representant och ordförande för Unionen, säger:

- Där har jag fått gå en väldig match och har fått gå emot dem, men jag står för mina åsikter och får medhåll av anställda här. Jag trycker på att det ska vara en säker arbetsplats och produktionsmiljö.

Blir det några följder att förbundet inte är eniga?

- Nej, vi har tecknat ett lokalt kollektivavtal med facket här. Nu drar vi igång testerna och styrgruppen ska ha ett möte för att utvärdera hur det har gått efter våren, säger Jeanette Widén.

Hon tillägger att det inte finns någon särskild händelse som föranlett de slumpmässiga drogtesterna. I stället lyfter de att den största delen i arbetet handlar om säkerheten och värnandet om de anställdas hälsa.

- Vi gör det här för att vi bryr oss och vi vill vara förebilder för nästa generation. Det handlar om att ingen ska skada sig på arbetsplatsen på grund av att någon är drogpåverkad. Vi hoppas att fler företag i regionen hänger på och vet att det finns ett stort intresse, säger Jeanette Widén.

- Målet är att det ska få en proaktiv påverkan där personer säger nej till droger från början, säger Lars Olsson.