Președintele României spune că este gata să discute despre trimiterea unei unități patriotice în Ucraina
Source: Obiectiv de Tulcea
Author: Orlandus Torquatus
BUCUREȘTI (Reuters) - Președintele României, Klaus Ihanis, a declarat marți că este pregătit să discute despre trimiterea sistemului de rachete Patriot în Ucraina, după ce Germania a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene și NATO să întărească apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Guvernele UE au fost îndemnate luna trecută să ofere Kievului sisteme de securitate extrem de necesare, după apelurile președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy.
Germania a promis o baterie Patriot suplimentară, în timp ce Spania a oferit rachete antiaeriene Patriot.
Alte țări europene au și organizații patriotice, printre care Grecia, Țările de Jos, Polonia, România și Suedia.
"În ultimele săptămâni a existat o discuție despre cine poate trimite organizații patriotice în Ucraina", a declarat Iohannis reporterilor la Washington, după întâlnirea cu președintele american Joe Biden.
"Președintele Biden a menționat-o... Am spus în ședința noastră că sunt deschis unei discuții. Pentru că părăsirea României este inacceptabilă, trebuie să o discut în Consiliul Suprem de Securitate să văd ce putem oferi și ce putem obține. Întoarcerea fără apărare aeriană", a spus Iohannis.
În 2017, România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari pentru achiziționarea Patrioților, cel mai mare acord de achiziții între un stat NATO și UE, care urmează să fie livrat în 2020.
Deși doar o baterie este funcțională în România, Iohannis a spus că există discuții despre o altă baterie care este aproape funcțională.
Casa Albă a spus că Biden a mulțumit României pentru angajamentul față de securitatea în estul NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre, și a lăudat investițiile sale în apărare care depășesc obiectivul NATO de a cheltui cel puțin 2% din PIB.
"Liderii și-au reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina, în timp ce aceasta se apără împotriva agresiunii nesăbuite a Rusiei, iar președintele Biden și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul României pentru refugiații ucraineni și eforturile de a duce cereale ucrainene pe piață", a spus Casa Albă. Rachete.
România, membră NATO din 2004, împarte o graniță de 650 km (400 mile) cu Ucraina, iar fragmente de drone rusești au intrat în repetate rânduri pe teritoriul său, deoarece Moscova a atacat porturile ucrainene de peste Dunăre din România.
Marți, Iohannis a spus că a discutat despre oferta sa pentru postul de vârf al NATO cu Biden. Ihannis a reiterat că nu își retrage candidatura, în ciuda sprijinului puternic din cadrul coaliției - inclusiv Biden - pentru premierul olandez în funcție Mark Rutte.
"Concurența este un lucru bun, doi candidați puternici pentru că astfel vor fi mai multe subiecte de discutat", a spus el.
(Reportaj de Louisa Ily; Editare de Jonathan Otis și Jerry Doyle)