Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

Studie med målet att identifiera alzheimers tidigt

Studie med målet att identifiera alzheimers tidigt

Source: Alekuriren

ÄLVÄNGEN. En omfattande studie om alzheimers ska förhoppningsvis bidra till att kunna identifiera sjukdomen i ett tidigare skede. Nu efterfrågas 3 000 testpersoner.

- Känner man någon som har drabbats av Alzheimers så tror jag att det ligger nära till hands att vilja vara med, säger Emelia Önebro, verksamhetschef på Närhälsan i Älvängen.

Studien heter REAL AD och är den första i sitt slag vad gäller inriktning och omfattning. Huvudmän är Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen, VGR.

- Det är en studie som förhoppningsvis kommer kunna leda till att vi kommer kunna upptäcka och identifiera alzheimers i ett mycket tidigare skede än vad vi kan idag, säger Emelia Önebro, verksamhetschef Närhälsan i Älvängen.

Med en forskning som går framåt och bromsmediciner påväg, hoppas hon att man i framtiden kommer kunna hjälpa patienter tidigare - innan det är försent.

- De flesta som får Alzheimers är 65 år eller äldre. Men det finns fall där 50-åringar får Alzheimers och det påverkar livet väldigt, väldigt mycket, säger Emelia Önebro och fortsätter:

- Bromsmediciner är på väg till Sverige, men de är inte godkända ännu. När studien är genomförd och vi förhoppningsvis kan identifiera sjukdomen tidigare så vill vi kunna använda de läkemedel som kommer i god tid, innan det hinner gå för långt.

Studien leds av Michael Schöll, professor vid Göteborgs universitet, och i ett pressmeddelande betonar han vikten av studien.

- Det är väldigt viktigt att studien görs, och tajmningen är helt rätt. Vi står närmare en behandlingsmöjlighet vid Alzheimer än någonsin förr, men är nog inte tillräckligt förberedda, säger Michael Schöll.

Nu efterfrågas testpersoner som kan tänkas delta i studien, som vänder sig till alla personer i åldern 50-80 år som inte har en demensdiagnos och som kan ta sig till en vårdcentral inom Närhälsan i Västra Götaland.

För att studien ska kunna genomföras krävs minst 3000 deltagare, men det finns kapacitet för upp till 10 000 deltagare. Emelia Önebro har redan märkt av att det finns ett stort intresse för att delta.

- Känner man någon som har drabbats av Alzheimers så tror jag att det ligger nära till hands att vilja vara med. För då vet man hur drabbad man blir när en person helt och hållet förändras, säger Emelia.

Alla vårdcentraler inom VGR Närhälsan ingår i studien, som är uppdelad i tre steg. I det första steget ska deltagarna svara på frågor, därefter genomförs digitala tester. Det två första stegen genomför deltagarna hemifrån och i det tredje steget lämnar man ett blodprov på en vårdcentral.

- Vill man delta anmäler man sig via Real AD:s hemsida. Det är bara blodprovet som man tar på vårdcentralen.