Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

S-au împlinit 90 de ani de la nașterea savantului lingvist Anatol Ciobanu

S-au împlinit 90 de ani de la nașterea savantului lingvist Anatol Ciobanu

Source: Moldpress

Chişinău, 14 mai. /MOLDPRES/. Regretatul savant lingvist Anatol Ciobanu, profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Ştiințe a Moldovei, laureat al Premiului Național, deținător al Ordinului Republicii, ar fi împlinit astăzi 90 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că Anatol Ciobanu a fost un reputat profesor, care timp de șase decenii a instruit generații întregi de filologi. "A promovat întotdeauna limba română, alfabetul latin. A scris studii fundamentale, pe care le-a lăsat moștenire pentru posteritate", a subliniat Mihai Cimpoi.

Anatol Ciobanu s-a născut la 14 mai 1934 în satul Ruseni, raionul Edineț. În 1956 a absolvit Facultatea de Filologie și Istorie a Universității de Stat din Moldova. A urmat studiile postuniversitare cu susținerea tezei de doctor în filologie la aceeași instituție (1960). În 1973 a susținut teza de doctor habilitat la Universitatea de Stat "M. V. Lomonosov" din Moscova.

Din 1959 a fost angajat la Universitatea de Stat din Moldova, unde a parcurs toate treptele universitare: asistent, lector superior, conferențiar, profesor universitar, șef Catedră de limbă română, lingvistică generală şi romanică.

S-a manifestat prin studii fundamentale în diferite domenii ale lingvisticii: sintaxa funcţională, sociolingvistică, punctuația limbii române, lingvistica generală, cultivarea limbii ş.a. Anatol Ciobanu a creat o adevărată școală științifică de lingvistică generală și sintaxă romanică. A semnat peste 600 de publicații, inclusiv opt monografii, 10 manuale, 14 materiale didactice, două dicționare şi circa 600 de articole științifice.

Printre lucrările sale reprezentative se înscriu următoarele: "Probleme dificile de gramatică" (1969), "Să scriem și să vorbim corect" (1970), "Limba maternă şi cultivarea ei" (1988), "Normele de punctuație în vigoare" (2000), "Punctuația limbii române" (2000), "Mic dicționar latin-român de expresii consacrate" (2002) ș.a.

În 1996, profesorul universitar Anatol Ciobanu a fost distins cu "Ordinul Republicii", în 1999 - cu Medalia "Mihai Eminescu", iar în 2012 - cu Premiul Național în domeniul științei filologice.

Anatol Ciobanu s-a stins din viață la 8 aprilie 2016, la vârsta de 82 de ani. Anatol Ciobanu a fost înmormântat la Cimitirul Ortodox Central din Chișinău.