Victor Parlicov, la Bruxelles: Principiul "eficiența energetică în primul rând" va fi aplicat în întreaga economie
Source: Moldpress
Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova se angajează să promoveze un sector energetic competitiv și durabil, integrat în piețele energetice europene, asigurând astfel securitatea energetică și accesibilitatea prețurilor pentru consumatori. Mesajul a fost transmis la Bruxelles de ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a participat la cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.
"Moldova va contribui la consolidarea securității energetice regionale, dar și la integrarea piețelor energetice, prin implicarea activă în cadrul coridorului de gaze de la Nord la Sud și prin construirea a noi interconexiuni de 400 kV cu România și, prin urmare, cu UE", a declarat Victor Parlicov în cadrul reuniunii a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.
Victor Parlicov a accentuat că prioritățile din domeniul energiei țin de promovarea eficienței energetice, creșterea capacităților de interconectare transfrontalieră a energiei electrice și a gazelor naturale, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și valorificarea potențialului energiei regenerabile generate la nivel local.
De asemenea, ministrul a menționat că principiul "eficiența energetică în primul rând" va fi aplicat în întreaga economie, iar valorificarea utilizării energiei regenerabile va alimenta creșterea economică și va spori impactul eforturilor în reducerea schimbărilor climatice.
Ministrul Energiei, alături de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, au participat la o discuție comună, dedicată subiectului securității energetice în regiunea transnistreană.
În contextul expirării contractului privind tranzitul gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei, Victor Parlicov a subliniat necesitatea menținerii stabilității în regiunea transnistreană. În acest sens, ministrul a declarat că malul drept nu va obstrucționa furnizarea de gaze de la Gazprom în stânga Nistrului, chiar și după expirarea contractului de tranzit, însă dacă gazele nu vor putea fi transportate dinspre est pe ruta tradițională, va fi necesar de găsit o rută alternativă, cum ar fi coridorul vertical, la care recent a aderat Republica Moldova.