Republica Azerbaidjan marchează Ziua Independenței
Source: Moldpress
Chişinău, 28 mai. /MOLDPRES/. Astăzi este Ziua Națională a Republicii Azerbaidjan, care și-a proclamat prima dată independența la 28 mai 1918, informează MOLDPRES.
Azerbaidjan este o țară situată între Asia şi Europa, în Caucaz. Cuvântul "Azerbaidjan" înseamnă "Țara Focurilor" în limba veche. Vecinii Azerbaidjanului sunt Rusia la nord, Iranul la sud, Georgia, Armenia și Turcia la vest. La est este Marea Caspică. Pe litoralul Mării Caspice se află capitala Baku. Poporul azer face parte din familia națiunilor turcice. Marea majoritate a populației este de religie musulmană.
Țara are o suprafață de 86 600 km² și o populație de peste 10 milioane de locuitori. Republica Azerbaidjan și-a proclamat prima dată independența la 28 mai 1918, fiind ocupată de Armata Roșie în aprilie 1920 şi încorporată ulterior în URSS ca republică unională. Ulterior, Republica Azerbaidjan și-a proclamat independența la 18 octombrie 1991, în contextul destrămării URSS. Prima perioadă după proclamarea independenței a fost marcată de conflictul din Karabah, a cărui etapă armată s-a încheiat prin armistițiul din 1994. Începând cu a doua jumătate a anilor 90, Republica Azerbaidjan a cunoscut un proces amplu de dezvoltare economică şi socială, un rol fundamental jucându-l resursele energetice disponibile.
Republica Azerbaijan participă ca furnizor de petrol și gaze în cadrul proiectelor regionale de tranzit - BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan), BTE (Baku-Tbilisi-Erzurum) și SGC (Coridorul Sudic de Gaze). Este stat membru ONU şi CSI. Azerbaidjanul are resurse naturale bogate de petrol, gaze naturale, aur, aluminiu etc. Printre produse marine preferate de toţi putem enumera caviarul şi diferite soiuri de pești, preparate după rețete tradiționale. Exportă mașini și utilaje industriale, produse chimice, textile, covoare, bumbac, orez, ceai, citrice. Importă minereuri neferoase, vehicule, bunuri de larg consum. Limba vorbită este limba azeră, foarte apropiată de limba turcă din Anatolia, iar alfabetul este latin, cu unele litere adaptate vocabularului specific.
Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Azerbaidjan au fost stabilite la 18 mai 1992. Ambasadorul R. Azerbaidjan în R. Moldova este Ulvi Vagif oglu Bakhshaliyev, iar al R. Moldova în R. Azerbaidjan - Alexandr Esaulenco. Cadrul juridic moldo-azer include peste 50 de tratate care reglementează cooperarea bilaterală în diferite domenii. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Azerbaidjan pe parcursul anului 2021 a înregistrat valoarea de 5,7 mln. dolari SUA, dintre care exportul produselor moldovenești a constituit 4,3 mln. dolari SUA, iar importul din Republica Azerbaidjan 1,45 mln dolari.
Cu ocazia Zilei Naționale, Ambasada Azerbaidjanului în R. Moldova a organizat ieri la Chișinău o recepție oficială. La eveniment au participat Ambasadorul R. Azerbaidjan în R. Moldova Ulvi Vagif oglu Bakhshaliyev, Președintele Comitetului de Stat pentru Diasporă al Republicii Azerbaidjan, Fuad Muradov, Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, politicieni, oameni de cultură și artă.
În alocuțiunea sa, Ambasadorul R. Azerbaidjan în R. Moldova, Ulvi Vagif oglu Bakhshaliyev, a menționat că "28 mai este o zi înscrisă cu litere de aur în istoria luptei națiunii noastre pentru libertate și independență - ziua în care fiecare cetățean al Azerbaidjanului simte un sentiment de mândrie națională". "28 mai 1918 este ziua înființării Republicii Democratice Azerbaidjan - prima Republică democratică din Est și din întreaga lume musulmană. Pentru noi, anume 28 mai este sărbătoarea independenței, deoarece astăzi, ca stat independent, suntem succesorii istorici și legali ai Republicii Democratice Azerbaidjan. Însă, din păcate, la douăzeci și trei de luni de la înființare, republica a căzut. Acest lucru arată încă o dată că menținerea independenței este mai dificilă decât obținerea ei. Steagul arborat în 1918 a fost coborât în 1920. Ulterior, marele lider, Heydar Aliyev, în mod oficial pentru prima dată a ridicat și a instituit acest steag la sesiunea Adunării Supreme a Republicii Autonome Nakhchivan. Practic, din acest moment istoric, a început drumul spre independență", a subliniat diplomatul azer.
Potrivit oficialului, anul 1993 a devenit un punct de cotitură în istoria modernă a țării sale. "Anume în 1993, la insistența poporului azerbaidjan, după revenirea la conducere al Liderului Întregii Națiuni, Heydar Aliyev, Azerbaidjanul a urmat calea dezvoltării, a fost asigurată stabilitatea, iar țara a început să avanseze cu încredere. Reiterând, anume atunci au fost definite direcțiile strategice de dezvoltare a Azerbaidjanului. De asemenea, aș dori să remarc faptul că în primii ani de la restabilirea independenței, Azerbaidjanul s-a confruntat cu mari dificultăți, cum ar fi ocuparea unei părți din teritoriul său de către Forțele Armate Armene. Cu toate acestea, sub conducerea Comandantului Suprem-șef, Președintele Ilham Aliyev, Forțele Armate ale Azerbaidjanului au reușit să elibereze o mare parte a teritoriilor noastre în timpul "Războiului patriotic de 44 de zile" din 2020. Iar în luna septembrie a anului trecut, în urma măsurilor antiteroriste cu caracter local am restabilit pe deplin integritatea teritorială și suveranitatea noastră, asigurând astfel punerea în aplicare a patru rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU," a subliniat Ambasadorul R. Azerbaidjan.
În continuare, Ulvi Vagif oglu Bakhshaliyev a afirmat că relațiile dintre Azerbaidjan și Moldova s-au dezvoltat progresiv și dinamic pe parcursul acestor ani. "Relațiile noastre au o istorie bogată. De la stabilirea relațiilor la 29 mai 1992, ambele țări au făcut pași serioși pentru dezvoltarea acestora, dialogul politic activ între președinții noștri asigură o dinamică ridicată în întregul spectru al cooperării moldo-azerbaidjene. Drept exemplu putem menționa întrevederea dintre E.S. Domnul Ilham Aliyev, Președintele Republicii Azerbaidjan, și E.S. Doamna Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, care s-a desfășurat în cadrul unei vizite de lucru la 31 mai 2023, la Chișinău", a mai spus dfiplomatul azer.
La rândul său, Ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova, Adrian Efros a adresat în numele Guvernului Republicii Moldova, cele mai calde felicitări cu ocazia Zilei Naționale a Azerbaidjanului, subliniind că relațiile dintre Republica Moldova și Republica Azerbaidjan sunt bazate pe respect reciproc, colaborare fructuoasă și o prietenie tradițională.