Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

Profesorul universitar Victoria Melnic își marchează cea de-a 60-a aniversare

Profesorul universitar Victoria Melnic își marchează cea de-a 60-a aniversare

Source: Moldpress

Chişinău, 28 mai. /MOLDPRES/. Rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), profesorul universitar Victoria Melnic, doctor în studiul artelor, Maestru în Artă, deținătoare a Ordinului Gloria Muncii, își marchează astăzi cea de-a 60-a aniversare, informează MOLDPRES.

Potrivit președintelui Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, Paul Gamurari, prim-prorector AMTAP, Victoria Melnic se remarcă printr-o activitate managerială, academică și științifică deosebit de prolifică, reflectată în numeroase lucrări publicate, participări la numeroase conferințe și simpozioane științifice internaționale. "În calitate de conducător al tezelor de licență, masterat și doctorat, dar și ca referent oficial și președinte al Consiliului Științific, Victoria Melnic contribuie la formarea noilor generații de cercetători. Implicarea sa în cercetările științifice valoroase și proiectele importante din domeniul muzicologiei, precum și apartenența la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova și România, subliniază contribuția sa semnificativă la dezvoltarea culturii muzicale naționale. Toate astea, fără îndoială, îi consolidează reputația de expert consacrat în muzicologie și pedagogie", a subliniat Paul Gamurari.

Victoria Melnic s-a născut la Chișinău într-o familie de intelectuali. Și-a făcut studiile la liceul de muzică Eugen Coca din Chișinău, continuându-le la Conservatorul "P.I.Ceaikovski" din Moscova, specialitatea Muzicologie. După absolvirea doctoranturii la Conservatorul de Stat "P.I.Ceaikovski" din Moscova, la specialitatea Teoria muzicii, și obținerea titlului de Doctor în studiul artelor, a revenit la Chișinău și a început să activeze în cadrul Academiei de Muzică "G. Musicesu" (din 1999 Universitatea de Stat a Artelor, actualmente Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice) în calitate de lector, conferențiar, profesor, șefă a catedrei Teoria muzicii și compoziție, ulterior (1999) ca decan de facultate și prorector (2002). În anul 2004 a fost numită în funcția de rector interimar al AMTAP, în iunie 2005 fiind aleasă de Senat, iar în ianuarie 2006 confirmată în această postură de către Guvernul Republicii Moldova. A fost realeasă în aceeași funcție în anii 2011, 2016 și 2021.

Pe parcursul activității a ținut cursuri la diverse discipline muzical-teoretice, a elaborat și a introdus în procesul de studii cursul special Inițiere în muzicologie, cursurile pentru masterat Teoria și istoria culturii muzicale și Bazele științifice ale muzicologiei, cursul pentru doctorat Metodologia și istoria știinţei despre muzică.

Victoria Melnic este autoarea a circa 100 de lucrări științifice și publicistice printre care articole, buclete, elaborări metodice, manuale. A participat la numeroase conferințe și simpozioane științifice (circa 80) la Chișinău, Cluj Napoca, Iași, Krasnodar, Belgrad, Moscova, Yerevan, Timișoara etc. Este conducător al tezelor de licență, de masterat și de doctorat; a fost referent oficial la tezele de doctor, membru și președinte al Consiliului științific specializat. Pe parcursul anilor, a făcut parte din mai multe consilii de experți din cadrul diferitelor instituții. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova (din 1995) și al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (din iunie 2022).

În paralel cu activitatea pedagogică și didactico-organizațională, Victoria Melnic efectuează cercetări științifice valoroase în domeniul muzicologiei care contribuie la dezvoltarea culturii muzicale în Republica Moldova. A participat la implementarea mai multor proiecte științifice. Lucrările ei au fost menționate în cadrul mai multor ediții ale Concursului de muzicologie organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din R. Moldova. De asemenea, a activat și în calitate de membru și președinte al juriului acestui concurs.

În 2011, Victoria Melnic a fost distinsă cu titlul onorific Maestru în Artă și în 2015 - cu Ordinul Gloria Muncii.