200 schoolkinderen bezoeken klimaatlab bij tuincentrum

Source: internetbode
ETTEN-LEUR - "Door klimaatproefjes te doen leren kinderen wat er in hun eigen leefomgeving, op het schoolplein, tuin of balkon, kan gebeuren als het hevig regent en ontdekken ze zelf oplossingen", vertelt Jeanine van de Haterd van programmateam Ons Water.
Ons Water is een samenwerkingsverband van allerlei bij water betrokken organisaties. "Met waterbewustzijn kun je niet jong genoeg beginnen. Daarom gaan de kinderen naar het tuincentrum toe, dat maakt meer indruk. De kinderen beleven het tuincentrum omdat ze zelf bij het klimaatplein kunnen voelen, zien, ruiken en zelf ontdekkend leren. Zo onthouden ze wat ze geleerd hebben beter en vertellen ze als ze uit school komen wat ze hebben geleerd aan ouders en opa's en oma's over het klimaat wat verandert."
"In Nederland wisselen droogte en wateroverlast elkaar steeds sneller af. Bovendien wordt het in de stad steeds heter en hebben we in de zomer last van hittestress. Het is dus belangrijk dat dorpen en steden groener worden en niet volledig uit beton en asfalt opgebouwd worden."
Wateroverlast Limburg
De overlast in Limburg in 2021 was aanleiding voor veel bestuurlijk overleg. Er kwam een rapport over klimaat- en waterbewustzijn met daarin de aanbeveling om educatie in te zetten bij het leren over water en klimaat. Dit werd het Klimaatlab. "Kinderen laten meemaken wat de problemen zijn en ze zelf met verbetering aan de slag laten gaan, dat werkt."
Vorig jaar werd op twee plaatsen een pilot uitgevoerd. Die leidde tot enthousiaste reacties, waardoor er dit jaar op tien plaatsen in Nederland een Klimaatlab is. Vorige week was het klimaatlab maandag en woensdag volgeboekt door de scholen uit Etten-Leur. Groepen 5, 6, 7 en 8 waren op bezoek bij het tuincentrum.
'Ons Water' vroeg Wavemakersunited (een community van studenten, jonge professionals en sporters met een passie voor water) om samen met tuinbranche Nederland dit rondreizend lab te organiseren. Zij begeleiden de kinderen bij de proeven.
Bij de proef 'Wateroverlast in de stad' werken de leerlingen bij de gemeente en moeten ze een stad die bestaat uit uitneembare onderdelen, herinrichten. Ze kunnen betonnen tuinen inruilen tegen groene tuinen. Een ander, open type parkeerplaats kiezen. Wadi's plaatsen, de speeltuin groen maken, daken vergroenen. Er wordt druk overlegd: "Hier is nog een tuin, hier moet ook gras."
Het groen wordt aangebracht door sponsen te plaatsen op de open gekomen plekken. Als topsporter Mirthe Akkerman op het einde met een gieter een fikse regenbui nabootst, is goed te zien waar water voor overlast zorgt en waar het wordt vastgehouden.
Bij de andere proef 'Het klimaathuis' richten de kinderen een tuin in. Ze kunnen kiezen uit gras, zand, heggen, een vijver, plantenbakken, dakvergroening en een regenton onder de goot.
De kinderen zijn aandachtig en betrokken en het is mooi om te zien dat ze met elkaar overleggen. De kinderen vertrekken met een bloempot met zonnebloemzaadjes.