Poeta Steliana Grama ar fi împlinit 50 de ani
Source: Moldpress
Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/. Poeta și publicista Steliana Grama, autoare de piese dramatice și traducătoare (a semnat și cu pseudonimele Sorina Moldoveanu, Daniela Hârzob, Cornelia Bujorescu, Nicky Cireșaru, Steliana Mag, Cezara Ionescu ș.a.) ar fi împlinit astăzi 50 de ani, informează MOLDPRES.
Potrivit scriitoarei Claudia Partole, prin ceea ce a scris, Steliana Grama a fost un fenomen în literatura noastră, nerealizat pe deplin, pentru că prea curând a plecat. "Ea a avut o intuiție mult mai matură decât era în aparență. Dacă îi citești atent creația, sesizezi niște momente pe care Steliana le-a simțit, intuit și exprimat cu sufletul ei deschis și foarte sincer. Așa cum a spus în ultimul ei vers: "Și parcă-s vie, parcă n-am murit/ Și am o veșnicie de trăit/ Și am o veșnicie de iubit". Este copilul matur care a iubit lumea. Ea a iubit sincer. Am impresia că toată dragostea pe care o exprima ea față de colegi era sinceră, așa cum este la copii. Copilul nu poate ascunde dragostea. Aceasta era Steliana Grama", a constatat Claudia Partole.
S-a născut la 4 iunie 1974 la Chișinău, într-o familie de intelectuali, mama Claudia Slutu-Grama fiind bibliotecar, iar tatăl Dumitru Grama - jurist, doctor în drept, conferențiar universitar. A absolvit Școala medie nr. 23 (în prezent - Liceul "Mihai Viteazul") din Chișinău, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, specialitatea Jurnalistică (1996), Universitatea de Stat a Artelor, Facultatea Arte Dramatice, specialitatea Teatrologie (1999). A urmat doctorantura la Academia de Ştiințe a Moldovei.
A debutat la vârsta de 13 ani în ziarul "Tânărul leninist" (astăzi "Florile dalbe") și a editat prima carte de versuri în 1996, la București - "Tratat de tanatofobie", cu o prefață semnată de Tudor Opriș, urmată de volumele "Rezervația de meteoriți", "Pubela din Calea Lactee", "Surogat de iluzii", "Perfuzie de vise", "Curcubeul viselor", ș.a. Post-mortem, au apărut mai multe publicații lăsate de autoare: plachetele de versuri "Cetatea de scaun a Dragostei" și "Rană de stea", cartea de proză "Speranţa moare ultima", tripticul biobibliografic "O familie de intelectuali basarabeni", "Rondele de dragoste" și cărți pentru copii.
Potrivit Calendarului Național, a publicat numeroase versuri în culegeri și în ediții periodice, precum și piese, texte pentru cântece, studii și cercetări privitor la artă în presa culturală din Republica Moldova și România. A fost membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1999), a Uniunii Jurnaliștilor din Moldova (2000) și a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Chișinău (2002). A fost distinsă, post-mortem, cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru poezie pentru volumul "Perfuzie de vise" ("Cartea Moldovei", Chișinău, 2006).
Steliana Grama s-a stins din viață la 11 octombrie 2006, la vârsta de 32 de ani, în urma unei boli incurabile.