Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

S-au împlinit 10 ani de la trecerea în eternitate a scriitorului și ziaristului Ion Proca

S-au împlinit 10 ani de la trecerea în eternitate a scriitorului și ziaristului Ion Proca

Source: Moldpress

Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit 10 ani de la trecerea în eternitate a poetului, publicistului, prozatorului și dramaturgului Ion Proca, deținător al Ordinului de Onoare, informează MOLDPRES.

Potrivit cercetătorului literar, Vasile Malanețchi, Ion Proca a lăsat o urmă adâncă în literele noastre, în mod special în publicistică. "În poezie, a debutat cam târziu, la începutul anilor '80. În schimb, ca publicist s-a produs de timpuriu până la sfârșitul vieții. A scris despre cântăreți, actori, regizori, cineaști, scriitori, artiști plastici etc. A fost un publicist deschis spre toate elementele sublime ale vieții", a subliniat Vasile Malaneţchi.

La rândul său regretatul critic literar Ion Ciocanu afirma că, în scrierile lui Ion Proca, a descoperit concepția estetică a scriitorului dispărut.

În context, soția regretatului poet și publicist, Dorina Proca, a specificat că Ion Proca şi-a dedicat întreaga viață scrisului, cuvântului durut și iubit. "Era un om ca o pâine caldă. El va trăi atâta timp cât va dăinui opera lui, neamul Proculeștilor și dealurile Coloniței", a constatat Dorina Proca.

Ion Proca s-a născut pe 1 decembrie 1945 în satul Colonița, municipiul Chişinău. În 1972, a absolvit Facultatea de Filologie, specializarea - jurnalistică din cadrul Universității de Stat din Moldova. A fost șef de secție la ziarul "Tinerimea Moldovei", între anii 1979 și 1981, și redactor la revista "Femeia Moldovei" (1981-1991). Din 1999 până în 2007, a fost redactor, secretar general de redacție și redactor-șef la revista "Glasul Naţiunii". În ultimii ani, a lucrat în calitate de reporter și redactor la Agenția Informațională de Stat MOLDPRES.

În 1989 debutează editorial cu placheta de versuri "La o grindă de gutui". Au urmat cărțile "Pe un mugur de pământ", "Prispe de sâmbătă seara", "Colonița infinitului" (publicistică), "Pețitor de vânt" (poeme), "Părinți" (versuri), "La Țâpova-n chilie" (dramaturgie), "Mareșalul umbrelor" (roman), "Ridicarea" (proză) ș.a. În 2010, prin decret prezidențial, a fost decorat cu "Ordinul de Onoare".

Ion Proca s-a stins din viață la 4 iunie 2014 și a fost înmormântat în satul său natal.