S-au împlini 90 de ani de la nașterea scriitorului Gheorghe Malarciuc
Source: Moldpress
Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Prozatorul, dramaturgul, scenaristul și publicistul Gheorghe Malarciuc, Maestru Emerit în Arte, ar fi împlinit astăzi 90 de ani, informează MOLDPRES.
Cu această ocazie, astăzi, la ora 15.00, Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău organizează vernisarea expoziției "Gheorghe Malarciuc, omul și timpul său. 90 de ani de la naștere". Expoziția prezintă viața și opera scriitorului și cineastului Gheorghe Malarciuc în cărți, documente, manuscrise, fotografii. La eveniment vor participa scriitori, profesori, cineaști, oameni de cultură.
Gheorghe Malarciuc s-a născut în 1934 în satul Bursuc, raionul Camenca. După absolvirea Școlii medii din satul Sănătăuca (1951), urmează studiile la Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1951-1956).
A activat în calitate de redactor superior la Comitetul de Stat de Radio și Televiziune al RSSM, redactor adjunct, șef al Secției de scenarii la Studioul "Moldova-Film" (1963-1969). Din 1970, fiind corespondent titular pentru Moldova al săptămânalului "Literaturnaia gazeta" din Moscova (unicul corespondent al publicațiilor moscovite angajat dintre publiciștii locali), a promovat și a îndrumat multe talente tinere. S-a încadrat în Mișcarea pentru Pace. A fondat Mișcarea Ecologistă și Partidul Ecologist "Alianța Verde", reprezentând Republica Moldova în diferite organisme internaționale, a fost prim-vicepreședinte de onoare al Mișcării Ecologiste din România.
În 1953 a debutat în presa republicană cu o serie de schițe și foiletoane. În 1957 debutează editorial cu volumul "Revedere", ulterior publicând cărțile: "Firicel de iarbă vere", "La Piatra Cucului", romanul "Badea Cozma", "Scrieri alese". S-a consacrat și genului dramatic, semnând piese realizate în spectacolele: "Nu mai vreau să-mi faceți bine", "Evadarea din rai", "Cel mai bun om", "Marselieza", "Dragă consătene" ș.a. A scris și literatură pentru copii: "Din moși strămoși", "Copilul și luna", "Legende despre Lazo" etc. În calitate de publicist semnează cărțile: "Patru pași pe harta Americii", "Scrisori din casa părintească", etc.
Este autor al scenariilor pentru filmele artistice "Ultima noapte în rai", "Viscolul roșu", precum și pentru filmele documentare "Curcubeul din casă", "Covorul moldav" ș.a. O parte din operele sale au fost traduse în alte limbi. A fost un luptător înflăcărat pentru independența Republicii Moldova. În 1984 a fost distins cu titlul onorific "Maestru Emerit în Arte".
Scriitorul Gheorghe Malarciuc s-a stins din viață la 30 octombrie 1992, la Chișinău. În prezent, o stradă din Chișinău, una din Orhei și alta din orașul Glodeni îi poartă numele.