Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

Alertă în România: Temutul țânțar-tigru a ajuns pe meleagurile noastre

Alertă în România: Temutul țânțar-tigru a ajuns pe meleagurile noastre

Source: MediaFLUX.ro
Author: Mălina Pană

Alertă în România: Temutul țânțar-tigru a ajuns pe meleagurile noastre. Acesta a colonizat deja 13 țări din Uniunea Europeană, inclusiv țara noastră.

E vorba de țânțarul care transmite agenți patogeni, precum virusul Dengue și West Nile.

Țânțarul-tigru asiatic, despre care se spune că este cea mai invazivă specie de țânțari din lume a colonizat deja13 țări din UE, inclusiv România,Franța, Spania, Grecia și România, potrivit BBC.

A fost semnalat și în Belgia, Cipru, Cehia, Olanda și Slovacia. Migrarea acestei specii în Europa este facilitată de condițiile climatice favorabile și de creșterea numărului de călătorii internaționale.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a transmis că schimbările climatice creează condiții favorabile pentru răspândirea țânțarului tigru.

Potrivit unei hărți a ECDC, țânțarii sunt prezenți în județele Constanța, Giurgiu, București și Ilfov, Prahova, Mehedinți, Sibiu și Bihor. De altfel, în majoritatea țărilor preferate de români pentru călători această specie este prezentă, inclusiv în Bulgaria, Grecia și Italia.

Ușor de recunoscut dungile albe și negre, țânțarul poate răspândi boli precum febra dengue, chikungunya, West Nile și virusul Zika care anterior erau prezente doar în zone limitate din Africa, Asia și America de Sud.

În plus, țânțarul aedes aegypti, care transmite febra galbenă și alte boli, s-a stabilit în Cipru. Experții sunt îngrijorați de potențialul său de a se răspândi în alte părți ale Europei, având în vedere tendința sa de a înțepa oamenii și de a transmite diverse afecțiuni.

Ar trebui să ne facem griji că ne vom îmbolnăvi de afecțiuni care până acum erau considerate exotice? "Nu este un pericol imediat", a răspuns dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, pentru "Adevărul".

"Principalul rezervor de infecție pentru flavivirusul ce generează Dengue este omul. Virusul a fost depistat și la animale în următoarea ordine: lilieci (10.1%), maimuțe (27.3%),păsări (11%),bovine (4.1%),câini (1.6%),cai (5.1%),porci (34.1%),rozătoare (3.5%), animale marsupiale (13%) alte animale de talie mică (7.3%).

După cum se vede teoretic e posibilă și transmiterea de la animal, dar rezervorul principal de infecție este omul! Deci prezenta țânțarului tigru este un semnal de alarmă, dar în absența omului ca rezervor de infecție sau a altor surse, nu reprezintă un pericol imediat pentru această infecție!

Asta NU înseamnă că măsurile de asanare și toate celelalte măsuri pentru limitarea răspândirii țânțarilor tigru sau din alte specii nu trebuiesc luate, pentru că țânțarul devine infecțios în 8-12 zile după ce a consumat sânge infectat și rămâne infecțios pentru restul vieții. O singură înțepătură de țânțar este suficientă pentru transmiterea Dengue.", a explicat medicul epidemiolog.

Boala dengue debutează cu simptome similare gripei, dar se poate agrava, devenind potențial fatală. Denumită și "febra oaselor rupte", dengue are trei faze: febrilă, critică și de recuperare.

Faza febrilă durează până la șapte zile, cu febră înaltă, disconfort general, erupție cutanată și dureri de cap. Faza critică, între a treia și a șaptea zi, poate include vărsături, edem, dureri abdominale intense, iritabilitate și sângerări, necesită consultație medicală urgentă.

Faza de recuperare începe între a șaptea și a zecea zi, când simptomele severe scad și pacientul revine treptat la normal.

ECDC a raportat un caz de infecție cu West Nile în sudul Spaniei în martie, subliniind riscul crescut asociat condițiilor meteorologice favorabile încă de la începutul anului.

Andrea Ammon le recomandă oamenilor să ia "măsuri de protecție personală".

"Depistarea timpurie a cazurilor, supravegherea în timp util, cercetarea ulterioară și activitățile de conștientizare sunt esențiale în acele zone din Europa cele mai expuse riscului", a adăugat directorul ECDC.

Se recomandă îndepărtarea apei stătătoare din grădini și balcoane, utilizarea substanțelor repelente și instalarea plaselor anti-țânțari pentru ferestre și uși. În lipsa vaccinului sau tratamentului specific pentru dengue, eliminarea locurilor de reproducere a țânțarilor este cea mai importantă măsură de prevenire.