Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

Remus Răureanu, despre milioanele de euro ratate de fotbalul românesc: "Banii vorbesc în toate limbile"

Remus Răureanu, despre milioanele de euro ratate de fotbalul românesc: "Banii vorbesc în toate limbile"

Source: Fanatik.ro

România va fi la un turneu final după opt ani. Pauzele acestea au lăsat fotbalul nostru fără multe zeci de milioane de euro. Toți suporterii au sărbătorit calificarea "tricolorilor" la Campionatul European, însă nu toți văd corect beneficiile pe care turneul final le are în tot fotbalul. Există foști fotbaliști, fani ai naționalei, jurnaliști care au discutat și mai discută despre "ce prime își vor da Burleanu și ai lui!".

Și chiar își vor da. Federația Română de Fotbal are garantați din partea UEFA 9.250.000 de euro pentru participarea la Euro. Din suma aceasta, "administrativul" va împărți cam 800.000 de euro. Atât însumează bonusurile pe care le vor avea președintele Răzvan Burleanu, adjuncții Radu Vișan și Gabriel Bodescu, membrii Comitetului Executiv, șefii departamentelor din instituție.

Fotbaliștii care au jucat în campania preliminară vor mai împărți și ei vreo 4 milioane de euro. Restul banilor rămân în FRF, care-i poate folosi pentru fotbal. Sunt milioane de euro în plus de care va beneficia sportul acesta în anii următori.

Milioane de euro pe care România le-a ratat prea des în ultimele două decenii. La un Mondial nu s-a mai calificat din 1998. La Euro a fost în 2000, în 2008, în 2016 și va mai fi acum. De fiecare dată a existat o pauză de opt ani, intervale de timp în care alte federații au bifat calificări și au încasat zeci de milioane de euro cu care au putut să angajeze selecționeri mai buni, să școlească antrenori, directori sportivi, să investească în baze pentru pregătire, în tehnologie, în echipament de ultimă generație.

Mondialul din Qatar a avut premii totale de 440 de milioane de euro, bani pe care i-au împărțit țările participante. România n-a mai luat parte la o asemenea împărțeală de 26 de ani! Situația aceasta, cu echipa națională care a ratat încontinuu calificări și zeci de milioane de euro, este una generală în tot fotbalul românesc.

Cluburile nu produc bani, ele depind de Gigi Becali, de Mihai Rotaru, de Ioan Varga, de primării. Nicio formație românească nu a prins grupe europene în sezonul trecut. Dacă toate cele patru intrate în preliminarii ar fi ajuns în grupele Conference League, nu mai sus de atât!, ele ar fi adunat spre 30 de milioane de euro! Cu atâția bani europeni accesați an de an sau măcar o dată la doi ani, în medie, campionatul ar fi mai bun, salariile ar fi mai mari, ar putea fi atrași fotbaliști străini mai buni.

Știți care e patronul de la Atalanta, câștigătoarea Europa League? Nu, pentru că societatea din Bergamo nu depinde de vreun patron. Proprietarul doar încasează dividente la final de an din banii pe care îi produc antrenorul Gasperini și conducerea administrativă.

La noi, totul depinde de niște oameni providențiali, de niște tătuci care trebuie să ne dea, să ne salveze. Suporterii au ajuns și ei să gândească astfel. "Nea Gigi să bage bani! Șucule, bagă bani!". Cu excepția cluburilor-state de genul PSG, Manchester City, formațiile din Europa sunt preocupate să genereze venituri, nu să întindă mâinile după ajutoare.

România a avut un singur bilet pentru Europa League. Calificarea în grupele acestei competiții ar aduce minimum 7 milioane de euro. CFR Cluj, U Craiova, Rapid, cluburi care consumă mai mult de 10 milioane de euro anual fiecare, au permis ca în Europa League să participe Corvinul, o echipă din liga a doua care a câștigat Cupa României și pentru că "uriașii" nu au tratat-o foarte serios.

Fără acei 7 milioane de euro, CFR, Craiova, Rapid ori rămân la nivelul de acum, ori e nevoie ca Varga, Rotaru, Șucu să aducă de acasă niște bani pentru a completa bugetele pentru un progres. Dar câți bani pot să aducă de acasă? Și până când?