Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

Cu datoria publică sărită de 50%, România cumpără obuziere autopropulsate K9 Tunet de la Hanwha Aerospace

Cu datoria publică sărită de 50%, România cumpără obuziere autopropulsate K9 Tunet de la Hanwha Aerospace

Source: Stiri pe surse

România cumpără trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, incluzând 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, echipamente de sprijin și o cantitate inițială de muniții specifice de la compania sud-coreeană Hanwha Aerospace, anunță Angel Tîlvăr.

"Am discutat cu ministrul apărării din Republica Coreea, Won-sik Shin, despre situația de securitate internațională și perspectivele cooperării în domeniul apărării între România și Republica Coreea. De asemenea, am vorbit despre principalele amenințări și riscuri din regiunea Mării Negre și a Balcanilor de Vest pe fondul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei", scrie pe Facebooik Angel Tîlvăr.

Ministrul român al Apărării Naționale afirmă că profilarea Mării Negre ca un spațiu de interes strategic pentru statele democratice reprezintă un obiectiv important al dialogului strategic bilateral. ț

"Totodată, am salutat desemnarea companiei Hanwha Aerospace Co. Ltd. drept câștigătoare a procedurii competitive pentru achiziționarea de către România a trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, incluzând 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, echipamente de sprijin și o cantitate inițială de muniții specifice", încheie Tîlvăr.

Datoria publică a crescut în doar trei luni din 2024 cu 61,6 mld. lei, echivalent a 3,1% din PIB. Datoria publică a crescut din decembrie trecut până la finalul lui martie cu 61,6 miliarde de lei (12,3 mld. euro) şi a ajuns la 845 mld. lei (169 mld. euro), adică 51,9% din PIB.

Jumătate din datoria publică este în lei şi cealaltă jumătate este în euro şi dolari, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, citate de Ziarul Financiar.

Ultimele date ale BNR (la patru luni din an) arată că statul s-a împrumutat puternic de pe piaţa externă, probabil şi pentru că Finanţele au văzut la început de an o oportunitate în privinţa ratelor dobânzilor care sunt foarte mari pentru România (7% în medie) pentru că ratingul datoriei suverane calculat de companiile americane de evaluare financiară plasează România, de ani şi ani, doar cu o treaptă deasupra liniei "nerecomandat investitiilor".

Cam cu zece ani în urmă, economiştii BNR spuneau că România nu-şi poate permite o datorie mai mare de 45% din PIB. Iat-o acum ajunsă la pragul de 52% din PIB şi nimeni nu mai spune nimic pentru că atunci când vezi datoriile altora, ţi se pare că ai mult câmp ca să te îndatorezi, să majorezi salarii şi pensiile din împrumuturi, cum se întâmplă azi

Ceea ce este în neregulă aici nu este ponderea totală a datoriei în PIB, care rămâne mică faţă de Grecia, Italia, Franţa, Germania şi multe alte ţări. Ceea ce este în neregulă este ritmul de creştere al datoriei. Din decembrie 2019 până în martie 2024, datoria publică a României a crescut de la 35,1% din PIB până la 51,9% din PIB. Adică cu 16,8 puncte procentuale din PIB în doar cinci ani sau 472 mld. lei (94,5 mld. euro la cursul de azi).