Stay on this page and when the timer ends, click 'Continue' to proceed.

Continue in 17 seconds

M&S winst stijgt; JD Wetherspoon verhoogt investeringen

M&S winst stijgt; JD Wetherspoon verhoogt investeringen

Source: nl.marketscreener.com

(Alliance News) - De Londense FTSE 100 zal woensdag lager openen, met aandelen op de achtergrond na meer havikistische opmerkingen van een Amerikaanse centrale bankier.

Fed-gouverneur Michelle Bowman zei dinsdag in voorbereide opmerkingen in Ohio: "Ik blijf verwachten dat we de federal funds rate verder zullen moeten verhogen om de inflatie tijdig terug te brengen naar ons doel van 2%."

Dit komt te midden van "een ongewoon hoog niveau van onzekerheid over de economie," met herzieningen van gegevens en geopolitieke risico's, zei Bowman, die ook zitting heeft in het Federal Open Market Committee dat de rente bepaalt.

De woorden van Bowman volgden op de woorden van Neel Kashkari, voorzitter van de Minneapolis Fed, die zei dat de inflatiestrijd van de Fed nog niet voorbij is. Fed-voorzitter Jerome Powell spreekt woensdag om 1415 GMT.

Het vooruitzicht van een hogere rente voor langere tijd in de VS gaf de dollar een boost.

In het vroege Britse bedrijfsnieuws rapporteerde Marks & Spencer sterkere halfjaarresultaten, zei outsourcer Serco dat het een nieuw contract heeft binnengehaald en kondigde krantenuitgever Reach een banenreductie aan.

Dit is wat u moet weten bij de opening van de beurs in Londen:

(wijzigingen sinds het vorige slot voor aandelen in Londen)

De belangrijkste economische gebeurtenissen van woensdag:

09:00 GMT EU ECB enquête naar de consumentenverwachtingen

10:00 GMT Detailhandel EU

09:00 GMT UK BoE Governor Andrew Bailey spreekt op Central Bank of Ireland's Financial System Conference

----------

Volgens een prognose zullen de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk in 2028 gemiddeld ongeveer GBP45.000 hoger liggen, als de marktvraag en koopkracht zich herstellen. Vastgoedadviseur Savills, die het onderzoek publiceerde, zei dat het ernaar uitziet dat de markt rond het midden van volgend jaar zijn "dieptepunt" zal bereiken. In heel Groot-Brittannië zal de gemiddelde waarde van onroerend goed in 2028 stijgen tot GBP300.108, een stijging van GBP45.521 of 17,9% ten opzichte van een gemiddelde huizenprijs van GBP254.587 in 2023, aldus Savills. De gemiddelde huizenprijs zal in 2024 naar verwachting met 3,0% dalen, maar Savills zegt dat dit gevolgd zal worden door prijsstijgingen in 2025, 2026, 2027 en 2028 naarmate de druk op de betaalbaarheid langzaam afneemt.

----------

De ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven landen in de G7 hebben woensdag tijdens intensieve vergaderingen in Tokio gewerkt aan een eensgezind standpunt over de oorlog tussen Israël en Hamas. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontmoette andere hoge diplomaten in een poging om een verergerende humanitaire crisis in te dammen en een escalatie van de gevechten in het Midden-Oosten te stoppen. De tweede en laatste dag van de besprekingen van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 valt samen met een vlaag van wereldwijde crises. In Tokio zullen Blinken en de ministers van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan en Italië op zoek gaan naar een gemeenschappelijke basis, deels om te voorkomen dat de oorlog in Gaza de toch al wankele veiligheid in het Midden-Oosten nog verder destabiliseert, en om bestaande standpunten over andere zaken te handhaven. Terwijl het conflict in Gaza en het humanitaire leed dat volgde op Israëls reactie op de dodelijke Hamas-aanval van 7 oktober de agenda aanvoeren, houden de gezanten zich ook bezig met de oorlog van Rusland in Oekraïne, de nucleaire en raketprogramma's van Noord-Korea en de toenemende agressie van China in territoriale geschillen met zijn buren. Blinken zei dat het cruciaal is om een eensgezind standpunt te vinden over de oorlog in Israël, vergelijkbaar met wat diplomaten hebben gedaan over Oekraïne en andere belangrijke kwesties. De ministers proberen ook te voorkomen dat bestaande meningsverschillen over Gaza nog groter worden. De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly vertelde een selecte groep journalisten, waaronder The Associated Press, dat zijn regering alleen een geografisch specifieke "humanitaire pauze" steunt en geen breder staakt-het-vuren.

Morgan Stanley verhoogt Rolls-Royce naar 'overwogen' (equal-weight) - koersdoel 276 (166) pence

----------

Berenberg verhoogt het koersdoel voor Direct Line naar 170 (161) pence - "hold

Marks & Spencer Group rapporteerde betere tussentijdse resultaten en de eerste tekenen wijzen erop dat de kleding-, huishoud- en levensmiddelenverkoper een robuuste kerst tegemoet gaat. De omzet in het halfjaar tot 30 september steeg met 11% tot GBP6,13 miljard, van GBP5,54 miljard een jaar eerder. De winst voor belastingen steeg met 56% naar GBP325,6 miljoen, tegen GBP208,5 miljoen een jaar eerder. M&S zei: "M&S's eerste halfjaar resultaten toonden een goede jaar op jaar verbetering in bijna alle bedrijven. Gunstige marktomstandigheden, een verrassend veerkrachtige consumentenvraag en het effect van de terugtrekking van concurrenten uit de markt zorgden voor een solide achtergrond. In dit klimaat heeft de strategie om te hervormen voor groei M&S in staat gesteld om het aantal klanten en het marktaandeel in beide bedrijven te vergroten, met een gezonde volumegroei en minder promoties in Voedingsmiddelen, een hoger dan verwachte volledige prijsomzet in Kleding & Huishoudelijke artikelen en structurele kostenbesparingen die robuuste marges ondersteunen." De omzet van Food steeg met 15%, terwijl die van Clothing & Home met 5,7% toenam. Chief Executive Stuart Machin zei: "Vooruitkijkend is het handelsmomentum tot en met oktober gehandhaafd, met klanten die positief reageren op onze kerstassortimenten. Er zullen het komende jaar uitdagingen en tegenwind zijn en de vooruitgang zal niet lineair zijn, maar we zijn ambitieus voor toekomstige groei en we doen wat we zelf in de hand hebben." Het interim-dividend van het bedrijf bedroeg 1,0 pence per aandeel. Het jaar daarvoor betaalde het bedrijf geen interim-dividend.

----------

Anglo American meldde dat de verkoop van ruwe diamanten bij De Beers kelderde omdat de groep de voorraden inkromp vanwege de zware economische uitdagingen en fabriekssluitingen in India. Het in Londen gevestigde mijnbouwbedrijf zei dat de voorlopige waarde van de verkoop van ruwe diamanten voor de negende verkoopcyclus van 2023 kelderde naar USD80 miljoen, vergeleken met USD200 miljoen in de achtste cyclus. Op jaarbasis kelderde de verkoop van USD454 miljoen in de negende cyclus in 2022. Het voorlopige verkoopcijfer van ruwe diamanten voor cyclus negen vertegenwoordigt de verwachte verkoopwaarde voor de periode tussen 4 oktober en 3 november en kan nog worden aangepast op basis van de uiteindelijke verkoop. De verkoop van cyclus acht vond plaats tussen 18 september en 3 oktober. De Beers Chief Executive Al Cook zei dat de macro-economische uitdagingen de diamantsector blijven beïnvloeden.

ITV zei dat de inkomsten in de eerste negen maanden van het jaar stegen, waarbij het streamingplatform ITVX indruk maakte, hoewel de reclame-inkomsten daalden. De totale inkomsten in de negen maanden tot 30 september bedroegen GBP2,98 miljard, een stijging van 0,9% ten opzichte van GBP2,95 miljard een jaar eerder. In de productietak ITV Studios stegen de inkomsten met 9,3% op jaarbasis tot GBP1,52 miljard, maar in Media & Entertainment daalden ze met 6,5% tot GBP1,46 miljard. M&E omvat ITVX en de televisienetwerken van ITV. "ITVX bleef sterk presteren. De totale digitale inkomsten stegen met 23% en het totale aantal streaminguren steeg met 27% tot eind september, waarbij de maandelijkse actieve gebruikers in lijn met onze verwachtingen bleven groeien," aldus ITV. Het resultaat van M&E werd negatief beïnvloed door een daling van de totale reclame-inkomsten met 7%. ITV voegde daaraan toe: "De reclamemarkt blijft een uitdaging vormen en voor het hele jaar 2023 verwachten we dat de ITV TAR met ongeveer 8% zal dalen ten opzichte van de TAR van 2022, die de op één na hoogste in de geschiedenis van ITV was en de positieve impact van de FIFA World Cup omvatte." ITV vervolgt: "Over het hele jaar 2023 verwachten we ongeveer 3% groei in totale studio-inkomsten, na 19% groei in 2022. Op autonome basis verwachten we dat de gemiddelde groei over 2022 en 2023 ruim boven onze middellangetermijndoelstelling en de bredere markt zal liggen."

----------

Pubfirma JD Wetherspoon meldt een aanhoudende "geleidelijke verbetering" van de omzet, waarbij de inflatiedruk afneemt, hoewel de energiekosten hoog blijven. In de 14 weken tot 5 november was de like-for-like omzet 9,5% hoger op jaarbasis. Voorzitter Tim Martin zei: "De verkopen in de eerste 14 weken van het boekjaar hebben het patroon van geleidelijke verbetering voortgezet dat volgde op het einde van de uitsluitingen en beperkingen. De inflatiedruk is afgenomen, maar vooral de energiekosten blijven op een veel hoger niveau dan vóór de pandemie, waardoor leveranciers en de economie in het algemeen onder druk komen te staan." Martin zei dat de onderneming haar investeringen in bestaande pubs in het huidige boekjaar verhoogt naar ongeveer GBP70 miljoen, van GBP46,9 miljoen een jaar eerder. Hij voegde eraan toe: "Tot de investeringsgebieden behoren nieuwe personeelsruimten, kleedkamers, glazen rekken boven de bar en airconditioning. Het bedrijf verwacht momenteel een resultaat voor het boekjaar dat in lijn is met de marktverwachtingen en zal verdere updates geven naarmate het jaar vordert."

----------

Uitbestedingsbedrijf Serco zei dat het een deal heeft gewonnen met het Britse Ministerie van Justitie voor het leveren van elektronische bewakingsdiensten in Engeland en Wales. Het contract gaat in mei van start en heeft een waarde van GBP200 miljoen en een looptijd van zes jaar. De waarde wordt verhoogd naar GBP275 miljoen als er een optie wordt uitgeoefend om het contract met twee jaar te verlengen. Serco voegde hieraan toe: "Serco zal een nieuwe gegevensgestuurde, op technologie gebaseerde aanpak introduceren en zal verantwoordelijk zijn voor het leveren van buitendiensten, contactcentra en administratieve bewakingsdiensten bij de installatie en verwijdering van elektronische bewakingsapparatuur. Dit omvat ook de service-integrator voor de elektronische bewakingsapparatuur en ondersteunende technologie, die door een aparte provider geleverd zal worden. "

Krantenuitgever Reach kondigde verdere kostenbesparende maatregelen aan waardoor het personeelsbestand met 450 banen zal afnemen. Reach streeft naar een jaarlijkse verlaging van de bedrijfskosten met 5-6% voor 2024. Het bedrijf legde uit: "Dit kostenbesparingsprogramma maakt deel uit van het streven van de onderneming om haar positie als toonaangevende digitale uitgever te versterken en de inflatiedruk, die naar verwachting in 2024 zal aanhouden, te beperken. Als onderdeel van dit programma stelt Reach voor om het totale personeelsbestand te verminderen met naar schatting 450 fulltime functies. De besparingen zullen het bedrijf in staat stellen om zijn langetermijnplannen uit te voeren en tegelijkertijd te blijven investeren om de klantwaarde te verhogen, online producten te ontwikkelen en nieuw publiek te laten groeien." Reach had in maart een plan aangekondigd om de kosten in 2023 met 5% tot 6% te verlagen. Het bedrijf zei dat deze maatregelen op schema liggen. Reach had in maart gezegd: "Besparingen zullen in het hele bedrijf worden gegenereerd en omvatten efficiëntere inkoop in de hele toeleveringsketen van drukwerk, de vereenvoudiging van centrale ondersteunende functies en het verwijderen van redactionele duplicatie. Als onderdeel van deze efficiëntiemaatregelen zullen we helaas een aantal collega's uit het bedrijf verliezen, een beslissing die niet lichtvaardig is genomen, omdat we ons blijven richten op het uitvoeren van onze digitale strategie, die de duurzaamheid van het bedrijf op de lange termijn zal waarborgen."

----------

Time Out zei dat de jaaromzet is gestegen en de media- en horecamaatschappij heeft vertrouwen in de toekomst, ondanks de "uitdagende macro-economische omstandigheden". De netto-inkomsten in het jaar dat eindigde op 30 juni stegen met 37% van GBP55,4 miljoen naar GBP76,0 miljoen. Netto-inkomsten zijn exclusief het aandeel van de concessiehouders. Het verlies voor belastingen van Time Out nam toe tot GBP25,0 miljoen van GBP19,5 miljoen. De beheerskosten waren 35% hoger op GBP79,4 miljoen van GBP58,7 miljoen. Time Out zei: "Het boekjaar 2023 biedt ons de basis voor voortdurende groei die, in combinatie met het voortdurende rigoureuze beheer van de kostenbasis, de toekomstige kasstromen en winstgevendheid aanzienlijk kan verbeteren. In tegenstelling tot de meeste media- en horecabedrijven heeft de Time Out Group nu meerdere mogelijkheden voor duurzame groei en bouwt het aan een waardevolle terugkerende inkomstenstroom op lange termijn. Ondanks macro-economische tegenwind hebben we meer vertrouwen in toekomstige groei en verdere tractie nu we onze ambitieuze plannen blijven waarmaken, met prestaties in Q1 FY24 in lijn met de verwachtingen van het management."

----------

Door Eric Cunha, nieuwsredacteur bij Alliance News

Reacties en vragen naar [email protected]

Copyright 2023 Alliance News Ltd. Alle rechten voorbehouden.